Ders 9: Yayalar, bölgeye dair sezgisel bilgiye sahiptir

Tatilde olduğumuz süre boyunca, mekanın nasıl ve kimler tarafından şekillendiğini, nasıl kullanıldığını 100 kodla ortaya çıkaran Urban Code isimli kitaptan derlediğimiz yazıları yayınlıyoruz.

İnsanlar yeni bir bölgeye girdiklerinde, çevreyi zihinlerinde fotoğraflarlar ve bu şekilde mekanda yönelim kabiliyetlerini kazanırlar. Resimin bazı parçaları herhangi bir mekandan tanıdık geleceğinden yabancılar bu imgelerden faydalanarak bütün içerisinde yönlenirler.

“Yön bulma sürecinde stratejik bağlantı, fizik mekanın genelleşmiş zihinsel resimidir. Bu imaj, hem hızlı algının hem de geçmiş deneyimlere dayanan hafızanın ürünüdür.” Kevin Lynch

Tüm kullanıcılar, bölgeye dair kendi kişisel imajlarını yaratır ve burada bölgeyi tanımalarına yetecek farkedilir bir nokta yakalamaya çalışırlar. Yine de her imaj kendi içerisinde benzerlikler taşır. Dolayısıyla plancılar bu verileri kullanırken tek bir zihin haritasına bağlı kalmamalı, fakat ortaya çıkan genel resmi de önemsemelidirler. Çünkü ortaya çıkacak sonuç, fiziksel mekan ile sosyal dokunun etkileşimidir.

SoHo’da böyle net bir resim nasıl oluşturulabilir? Ticaretin ve sosyal aktivitelerin burada toplanması, yüksek yaya yoğunluğu, SoHo’yu Manhattan’ın merkezinde benzersiz bir bölge yapan özelliklerden birkaçı. Kuzeydoğudaki metro istasyonu, Thompson Sokağı’ndaki oyun alanı, karşıdaki pizzacı, köşedeki kafe, Spring Sokağı’ndaki küçük market gibi binlerce küçük popüler nokta sokağın ruhunu ortaya koyar.

Etiketler

Bir yanıt yazın