Derbentliler’den kentsel dönüşüm planına itiraz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'nün Derbent'te yaklaşık 1650 konut için hazırladığı kentsel dönüşüm planına Derbentliler, "Plan şeffaf değil. Detaylandırıp, önceliklerimizi gözeterek yeniden düzenleyin" diyerek tepki gösterdi.

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Derbent mahallesi için hazırlanan kentsel dönüşüm planlarına Derbentlilerden itiraz geldi. Derbent (Çamlıtepe) mahallesinde gecekonduların dönüşümüne ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nün hazırlayarak askıya çıkardığı plan, bugün askıdan iniyor. 2 bine yakın itiraz dilekçesinin geldiği mahallede yaklaşık 1650 konut bulunuyor. Sadece konut alanlarının planda belirlendiğini söyleyen Derbentliler, planda kentsel dönüşümün detaylarına yer verilmediğinden yakınıyor.

PLAN RAPORU BİLE YOK!

6 başlık altında plana itiraz eden Derbentliler plana itiraz gerekçelerinde, halkın ihtiyaçlarını karşılamaya, sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturmaya dönük bir proje öncesi ekonomik, demografik, sosyal, kültürel, fiziksel ve tarihsel özelliklerinin araştırılmasının gerekliliğine dikkat çekti. Plan kararının ancak bu araştırmadan elde edilecek verilerle ortaya konabileceğini kaydeden Derbent halkı, planın bu araştırma yapılmadan hazırlandığını, plan raporunun ise oluşturulmadığını ifade etti. Derbent halkı, plan raporu olmadığı için kararların nasıl alındığına, karar almak için hangi araştırmaların yapıldığına ve uygulamanın nasıl gerçekleşeceğine dair herhangi ipucuna rastlamadıklarını vurguladı.

‘PLANDA ŞEFFAFLIK YOK’

Derbentlilerin verdiği itiraz dilekçesinde, “Hayatımızı yıllardır sürdürdüğümüz konutlarımızın ve yerleşim alanımızın dönüşümüne ilişkin olarak ifade edilen planda, izlenecek süreç, uygulama, hak sahipliği ve önerilen konut alanları konusunda hiçbir açıklık bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

‘NÜFUS VERİSİ OLMAYAN DÖNÜŞÜM PLANI

İtirazın devamında yer alan açıklama ise şu şekilde: “İmar planlarının gelecekte bölge halkının nasıl bir yaşam süreceğine dair düzenlemeleri geliştirmesi beklenir. Bu düzenlemelerin açık ve anlaşılır bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği açıktır. Ancak itiraza konu olan plan birçok konuyu belirsiz bırakmaktadır. Nüfus yoğunluğunun bile verilmemiş olması bu yöndeki açık kanıttır. Plan notlarının bu belirsizlikleri ortadan kaldıracak şekilde düzenlenmesi, böylece bizlerde soru işaretleri oluşması engellenmesi beklenir. Bu çerçevede plan notlarının biz mahallede yaşayanların önceliklerini de gözetecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. “

Etiketler

Bir yanıt yazın