Depremzedeler İçin Bir Dayanışma Kuruluşu: “Home-For-All”

Home-For-All 11 Mart 2011’de meydana gelen Tōhoku depremi ve tsunamisinde evlerini ve işlerini kaybedenler için kurulan bir kuruluş. Son yıllarda önemli felaketlerle mücadele eden ülkemiz adına, Arkitera ekibi olarak, afet sonrası dayanışma organizasyonlarını değerli görüyor ve ilham olması için gündeme getirmek istiyoruz.

Home-For-All, insanları bir araya getiren ve yeni bir topluluk hayatı inşa etmelerini sağlayan mekanlara verilen bir isim.

Depremi takip eden birkaç hafta içinde Toyo Ito, Kazuyo Sejima, ve Riken Yamamoto önderliğindeki bir grup mimar, felaket alanında fark yaratmak ve toplulukların yaşabileceği evler (Home-For-All) inşa etmeye yardımcı olabilmek için daha genç mimarlarla beraber çalışabilecekleri bir gönüllü kuruluşu kurdular.

Home-For-All topluluk evleri balıkçı barınaklarının ve geçici evlerin olduğu yerlerde inşa ediliyor. Evlerin kullanım durumu, geçici evlerde barınan insanları bir araya getirmek, topluluğun yenilenmesi, çocuklar için oyun oynamak ve tarım ile balıkçılık üslerini yeniden kurmak gibi çeşitlenebiliyor.

Depremden bu yana, bu evleri yönetmenin operasyonel yükü giderek ağırlaşıyor. Bu yüzden grup, her bir Home-For-All projesini destekleyebilmek için, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak NPO Home-For-All ’u kurmaya karar vermiş.
Toyo Ito’nun başkanlık ettiği yönetim kurulu ayda bir toplanıyor.

Home-For-All ’un yönetim kurulundaki isimler şu şekilde:
• Toyo Ito
• Junichi Kano
• Riken Yamamoto
• Kazuyo Sejima
• Astrid Klein
• Mark Dytham

Kumamoto Houses

Sendai’deki ilk “Home-for-All”, of Kumamoto Vilayeti’nin desteğiyle inşa edilmiş. Bu deneyime dayanarak, Temmuz 2012’de Kumamoto Geniş Alan Sel Afetinden sonra iki tane daha “Home-for-All” inşa edilmiş. Nisan 2016’deki Kumamoto Depremleri esnasında, Kumamoto Eyaleti Valisi, ahşap taşıyıcı sistemle inşa edilecek 100 “Home-for-All” inşa etmek için hem kamu hem de özel sektörden gelen fonları sermaye olarak kullanma girişiminde bulunmuş.

Tohoku Houses

Toyo Ito’nun “Home-for-All” projesi kapsamında Tōhoku depreminden sonra inşa edilen 16 afet yardım sığınağının arkasındaki mimarlar, halen toplum merkezi olarak kullanılan binalar hakkındaki düşüncelerini paylaştılar.

Home-for-All, Japonya’da tamamlanan projeleri felaketten etkilenen insanlara soluklanma sağlamak ve uzun vadeli toplum yeniden inşa etme çabalarına yardımcı olmak için görüyor.

Toyo Ito, Kazuyo Sejima, Riken Yamamoto, Astrid Klein, Mark Dytham, Yukinari Hisayama, Michiko Okano, Jun Yanagisawa, Tetsuo Kondo, Maki Onishi ve Yuki Hyakuda tarafından tasarlanan ve gönülülük temelli yürütülen projeler 16 merkezde inşa edilmiş.

Kurucusu Toyo Ito, Home For All’un iki temel amacı olduğuna vurgu yapıyor. Birincisi, insanların belirli bir nedenleri olmasa bile her gün toplanmak istedikleri bir yer sunmak. Ki bu özelliği onun 2013 yılında Prizker Mimarlık Ödülü kazanmasının da temel sebebi. İkincisi ise üretilen mimariyi tekrar düşünmek için bir mekan kurmak.

Ekibin Japonya’daki uygulamalarına biraz daha yakından göz atalım:

Soma Children’s House

2011’deki bir deprem ve tsunaminin ardından, Soma şehri yalnızca birçok evin kaybı ve hasarıyla değil, aynı zamanda radyasyon seviyeleriyle ilgili endişelerle de karşı karşıya kalmış. O esnada ortamın çocukların dışarıda oynaması güvensiz hale geldiği için hasarlı nükleer santrale çok yakın bir konumda bulunan inşa edilen bu proje, çocuklara adanan yapılarından biri.

Tasarımı Klein Dytham architecture ile Toyo Ito & Associates ortaklığında yapılan Home for All yapısının statik projesi Arup’un, uygulaması Shelter’ın elinden çıkmış.

Tsukihama, MiyatojimaDeprem ve ardından gelen tsunamiden sonra Miyatokjima’daki Tsukihama sahil beldesi yeniden hayata dönmüş ancak konaklanan hanların çoğu yıkılmış. Bu nedenle, afetten önce bölgeye akın eden ziyaretçileri yeniden çekmek zor olduğu için balıkçılık endüstrisi, bölgenin rehabilitasyonunun odak noktası haline gelmiş.

Balıkçılar için bir ana merkez ve ziyaretçilerin dinlenmesi için bir yer inşa edilmesi gerekmiş. Bu ihtiyaçtan doğan yapı, Tsukihama bölgesinin kurtarılması için bir başlangıç noktası olarak görülüyor.

Ekibin bu işi oldukça açık bir plana sahip bir atölye. Balıkçılar için hem araba hem de tekne ile ulaşım çok kolay. Çatıyı, etrafındaki ortamla uyum içinde alçak tutarak kışın soğuk kuzey rüzgarlarını kesmesi sıcak yaz aylarında da serin bir esintinin girmesi sağlanmış.

Tasarımı Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa / SANAA  tarafından yapılan bu projenin statik işleri SAP / Sasaki and Partners’a, uygulaması ise Shelter’a ait.

Home For All 2011’den bu yana birçok afetzedenin çeşitli mekânsal ihtiyacına yanıt vermeye devam ediyor. Kuruluş ve projeleri hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın