Depreme karşı Japonya örneği

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni yasayla yapı mantığının değişeceğini ve Türkiye’nin büyük depremleri kayıpsız atlatan Japonya gibi olacağını açıkladı.

Bakan Bayraktar, geçtiğimiz haftalarda Meclis’ten geçen ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan afet dönüşüm yasasının, cankurtaran bir yasa olduğunu belirtti. Türkiye’nin salaş ve depreme dayanıksız yapılardan kurtulacağını ifade eden Bayraktar, “Bilimsel bir heyet kurulacak ve bu heyetin sakat dediği binalar yıkılacak” dedi.

Afet dönüşümünde AKUT gibi sivil toplum kuruluşlarının aklına ve desteğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Bayraktar, yasayla birlikte afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde; fen, sanat, norm ve standartlara uygun, sağlıklı ve emniyetli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere, iyileştirme, tasfiye ve yenilemede bulunulmasına dair her türlü iş ve işlemi ve bunlara ilişkin usul ve esasların belirleneceğini kaydetti.

Afet Yasası’yla Türkiye Japonya gibi Olacak

Türkiye’de 15 milyon eski konut olduğunu ifade eden Bayraktar şunları söyledi: “Bunlardan 8.5 milyonu idare eder durumda; 6.5 milyonu ise ömrünü tamamlamış durumda, mühendislik hizmeti almamış depreme de dayanıklı değil. Bunların yenilenmesi gerekiyor. Bunların büyük bir kısmı İstanbul, İzmir, Bursa, Bingöl, Erzincan, Gaziantep, Afyonkarahisar, Kütahya, Bolu, Eskişehir, Düzce gibi deprem kuşağında şehirlerde. Bunlarda bir dakika bile beklemeye tahammülümüz yok. Salaş, kaçak, depreme yapıları şehirlerden söküp atmamız gerek. İspanya’da, Güney Kore’de güzel şehirler oluştu. Bizim de bu güzelliği yakalamamız lazım. Bu işin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Türkiye hazır.”

Bayraktar ayrıca, Japonya’da yaşanan 9 nokta büyüklüğündeki depremde kimsenin ölmediğine dikkat çekerek, Türkiye’nin de aynı konuma geleceğini ifade etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın