“Depreme hazırlık kapsamında çok yönlü bir yaklaşım benimsiyoruz”

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin ardından hayata geçirilen İSMEP ile muhtemel afetlere karşı İstanbul’da başta okullar ve hastaneler olmak üzere kamu binaları, tarihi eserler, haberleşme ve tüm altyapı sistemleri güçlendiriliyor.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde yaşanan yıkıcı depremlerin hepimizin hayatında derin izler bıraktığını belirterek, Marmara depremleri ile edinilen tecrübeler doğrultusunda afetten sonra yapılan ve çok daha büyük harcama gerektiren iyileştirme ve yeniden yapım çalışmaları yerine afet gerçekleşmeden önce muhtemel can ve mal kayıplarını en aza indirgeyecek çok yönlü bir yaklaşım benimsediklerini açıkladı.

Bugün ülkemizde ve İstanbul’da afetler yaşanmadan önce önlem alma konusunda uluslararası afet politikaları doğrultusunda hayata geçirilen uygulamalarda önemli mesafeler kat edildiğini belirten Vali Mutlu, “İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü kurularak afete yönelik çalışmalarda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliği sağlandı. Ayrıca, Dünya Bankası ile T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı arasında imzalanan kredi anlaşması çerçevesinde İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) Şubat 2006′ da hayata geçirildi. Daha sonra Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ile imzalanan kredi anlaşmaları ile ISMEP Projesine yeni finansman sağlandı. Bu proje, İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından yürütülmektedir” dedi.

“471 Okulun Güçlendirme İnşaatı Tamamlandı”
Kredi tutarı 969 milyon 800 bin Avro olan İSMEP kapsamında 471 okulun güçlendirme inşaatının tamamlandığını söyleyen Vali Mutlu, 794 okulun fizibilite çalışmalarının bitirildiğini belirtti. Mutlu, “Güçlendirilmesi uygun görülmeyen okullarımızın yıkılara yerine daha modern okullar inşa ediliyor. ISMEP Projesi kapsamında 124 okul yıkılıp yeniden yapıldı. Yıkılıp yeniden yapılan okullarla İstanbul’a 1871 yeni derslik daha kazandırıldı. Ayrıca İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi kaynakları kullanılarak 84 okul güçlendirilmiş, 175 okulun ise yeniden yapımı gerçekleştirilmiştir” dedi.


Şile Ağva Lisesi


Kartal Emine Hasan Aytaşman İlköğretim Okulu

Hastanelerimiz, Yurt ve Sosyal Hizmet Binalarımız Güçleniyor
Sağlık alanında da önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade eden Vali Mutlu, şöyle devam etti: “Beykoz Devlet Hastanesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Şile Devlet Hastanesi, Pendik Devlet Hastanesi, Zeytinburnu Hıfzısıhha Entitüsü, Beykoz Paşabahçe Devlet Hastanesi ve Sultanbeyli Devlet Hastanesi’nin güçlendirme inşaatı tamamlandı. Ayrıca Zeytinburnu Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları EAH Ek Hizmet Binasını yıkılarak yeniden yapılıyor. 7 semt polikliniğin güçlendirme çalışmaları ise devam ediyor” dedi.

Ayrıca Avcılar Atatürk Kız Yurdu, Fatih Edirnekapı Erkek Öğrenci Yurdu, Fatih Vezneciler Kız Yurdu gibi öğrencilerimizin barındığı 14 yurt ve sosyal hizmet binasının güçlendirme inşaatının da tamamlandığını aktaran Vali Mutlu, yurt ve sosyal hizmet binalarından Zeytinburnu Atatürk Öğrenci Yurdu, Fatih Kocamustafapaşa Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezi, Maltepe Küçükyalı Sevgi Evleri’nin de yıkılıp yeniden yapım çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.

Vali Mutlu; Topkapı Sarayı Kompleksi, Arkeoloji Müzeleri Kompleksi, Ayasofya Müzesi Kompleksi, Galata Mevlevihanesi, Hüseyin Rahmi Gürpınar Kütüphanesi gibi İstanbul’da kültürel miras kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumluluğunda yer alan 26 tarihi ve kültürel yapının çoklu afet ve deprem performansı açısından değerlendirilmesi çalışmasının tamamlandığını ifade etti.


Sultanbeyli Yıldırım Beyazıt ilköğretim Okulu


Füsun Yönder Lisesi

“Eğitim Programları ile 55 Bin Güvenli Yaşam Gönüllümüz Hazır”
Valiliğin çatısı altında yürütülen ve ülkemizde uygulanan ilk risk azaltma projesi olan İSMEP’in dünya ölçeğinde de örnek gösterildiğini hatırlatan Vali Mutlu, şunları kaydetti: “Afet hazırlıklarının organize bir yapı içinde sürdürülmesi, İstanbul için işbirliği ve eşgüdüm ortamının geliştirilmesi ve yürütülen çalışmalara toplumsal katılımın sağlanması bu projenin en önemli hedeflerini oluşturmaktadır. İşte bu nedenle, toplumsal bilinç ve farkındalığın artırılması için Güvenli Yaşam Eğitim programları hazırlandı ve uygulamaya başlandı. Toplumun tüm kesimlerine yönelik olarak hazırlanan eğitim programları ve materyaller ile birey, aile ve kurumlar düzeyinde, deprem başta olmak üzere afetlere hazırlık konusunda farkındalık ve bilinç oluşturulmasını ve güvenli yaşam kültürünün yaygınlaştırılmasını amaçlanıyor. Yaklaşık 5 milyon bilgilendirme ve bilinçlendirme materyali İstanbul halkıyla paylaşıldı, okullarımızda çocuklarımız için eğitimler, tiyatro oyunları düzenlendi. Bugün, İstanbul genelinde temel afet bilinci almış 55 bin Güvenli Yaşam Gönüllümüz var ve bu sayı her geçen gün artıyor. Tüm Türkiye çapında yaklaşık 3 bin inşaat mühendisimize de yeni deprem yönetmeliği hakkında eğitim verilmiştir.”

Ayrıca, ilimizdeki Boğaziçi Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü yaklaşım viyadükleri, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, eski ve yeni Haliç köprüleri, yeni Haliç Köprüsü yaklaşım viyadükleri, Ortaköy Viyadüğü, Mecidiyeköy Viyadüğü Karayolları Genel Müdürlüğü’nce Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC)’ndan sağlanan dış kredi ile güçlendirilmiştir.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İSMEP kapsamında, başta okullar ve hastaneler olmak üzere kamu binalarının, tarihi eserlerin korunmasını; ulaşım, haberleşme ve afet bilgi sistemi dâhil olmak üzere kentimizdeki tüm altyapı sistemlerinin güçlendirilmesini hedefleyen çalışmaların çok yönlü olarak hızla devam edeceğini de sözlerine ekledi.

İSMEP Kapsamında Yapılan Haberleşme Yatırımları
Afet ve acil durum haberleşme sistemlerinin iyileştirilmesi için İSMEP kapsamında mevcut analog telsiz şebekelerine yatırım yapıldı ve kapsama ve kapasite yetersizlikleri yeni yatırımlarla gideridi. Sismik riski bulunan bölge aktarıcıları depreme dayanıklı yeni haberleşme direkleri üzerine alınarak montaj standardizasyonu sağlanarak, uygun altyapıya sahip sistem odaları sayesinde daha güvenilir ve kolay yönetilebilir sistemler kuruldu. Kurumlararası haberleşmenin sağlanması ve iyileştirilmesi kapsamında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTİK) nezdinde yapılan girişimler sayesinde birer adet VHF ve UHF ortak telsiz kanalı oluşturularak devreye alındı. Ayrıca gerek telsiz ve gerekse sesli haberleşme yapabilen her türlü cihazı birbiriyle haberleştirecek çok ortamlı haberleşme santralı yardımıyla değişik frekanslarda çalışan ilk müdahaleci kurumların birbirleriyle haberleşebilmesi sağlandı. Ayrıca HF/SSB telsiz, uydu santralı ve uzak istasyon terminalleri, mobil haberleşme araçları, radyo yayın aracı gibi yatırımlar yapılarak acil ve afet durumlarında kullanılabilecek alternatif haberleşme sistemleri kuruldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın