Deprem Sonrası Yaraları Sarmak İçin Topluluk Merkezi

Federico Colella ve Re:Lab, Meksika’da 2017 yılında yaşanan depremden sonra Morelos’taki hasar alan bölgeyi, topluluk merkezi olarak yenileyerek kente entegre etti.

Meksika’nın Morelos kentindeki 2017 depreminden sonra, bölgedeki çok sayıda tesiste, Xoxocotla Belediyesi Spor Birimi’nde önemli yapısal hasar meydana geldi. PADF-Mexico (Pan-Amerikan Kalkınma Vakfı), yeni bir topluluk merkezi oluşturarak tüm alanın rehabilitasyonu için kapsamlı bir proje önerdi.

Federico Colella Studio, Riccardo Caffarella, Brenda Hernández y Aleyda Reséndiz liderliğindeki Meksikalı mimarlık kolektifi Re:lab, spor sahalarının tamamlayıcısı olarak bu projeyi yürütmekle görevlendirildi.

Mekan, kuzey-güney yöneliminden yararlanmak için düzensiz bir alana yerleştirilmiş iki hacimden oluşuyor.

Set, tekil bir yapı parçası olarak, çift dil ve oluk bağlantı sistemi ile yere özgü üretilen, İtalya’da patentli “Mattone” bloklara sahip ve binanın içinde daha iyi çevre koşulları sağlamasına ve inşaat maliyetlerini düşürmesine olanak sağlamış.

Yeni kamu programı, spor merkezinin kalan üçgen şeklindeki alanına uyan iki binada ifade edilmiş. Çok işlevli çift yüksek açık alana sahip daha büyük ve daha yüksek ilk yapı, mevcut bir oyun alanına paralel olarak yerleştirilmiş ve Niños Heroes caddesi boyunca küçük bir yeşil kamusal meydan oluşturmuş; küçük atölye faaliyetleri için ofisler ve sınıflar içeren ikinci, daha alçak ve daha uzun, cadde ile tamamen hizalanmış ve yeni bir kentsel cephe oluşturması planlanmış; ortak bir büyük revak, iki binayı birbirine bağlayarak topluluk duygusunu geliştirmiş.

Bu tasarım stratejisi aynı zamanda kompleksi kuzey-güney ekseni boyunca yönlendirmeye izin vererek daha iyi bir güneş ışığı elde edilmesini sağlıyor.

Binalarda revakların varlığı da duvarlara doğruda ulaşan radyasyonu sınırlıyor. Çatı eğimi varyasyonu ve geometrisi, tüm odalarda çapraz havalandırmayı sağlıyor. Bambu asma tavan sistemi ve pencerelerdeki kafesler termal konforu artırıyor; örülen saz kapılar sürekli olarak hava, ışık ve gölge etkilerinin odaların içine geçmesine izin veriyor.

Hem çelik standart profilleri entegre eden binalar hem de Torino Politeknik’ten araştırmacı Gloria ve Roberto Mattone tarafından geliştirilen bir teknoloji olan “Mattone sisteminin” BTC toprak blokları için karma bir yapı kullanılmış.

BTC blokları “Mattone”, çift erkek/dişi birleşim yoluyla duvarcılığın daha kaliteli olmasını sağlıyor ve Meksika’daki İtalyan Büyükelçiliği tarafından bağışlanan özel bir taşınabilir pres makinesi kullanılarak eğitim atölyelerine de katılan Xoxocotla topluluğu ile beraber yerel malzeme ve işçilerle yerinde üretilmiş. Toprak bloğu, bina içinde daha iyi çevresel koşullar elde ediyor ve inşaat maliyetlerini azaltan malzemelerin açıkta işlenmesine izin veriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın