“Deprem Eylem Planı gerçekçi değil”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planının, Türkiye için gerçekçi olmadığını söyleyerek, bu konunun TMMOB'nin görüşlerinin alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Soğancı, yazılı açıklamasında, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı koordinatörlüğünde Deprem Danışma Kurulu ve bazı ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla hazırlanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2012-2023’ün (UDSEP), 18 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

17 Ağustos depreminin üzerinden 12 yıl geçtikten sonra geç de olsa Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’nın hazırlanmış olmasının olumlu bir adım olmakla birlikte, planın oluşturulması sürecinde faydalanılan çalışmalar arasında, Deprem Konseyi tarafından 2002 yılında hazırlanan Deprem Zararlarını Azaltma Ulusal Stratejisi başlıklı çalışmaya yer verilmemiş olmasının dikkat çekici olduğunu ifade eden Soğancı, ”9 yıl sonra bugün aynı şeyleri söylediğimiz göz önüne alındığında, bu süre zarfında Deprem Konseyinin hazırladığı strateji çerçevesinde hiçbir çalışmanın yapılmamış olması ayrıca sorgulanması gereken bir noktadır” dedi.

Deprem gerçeğinin Türkiye için hükümetler üstü bir konu olduğunu belirten Soğancı, şunları kaydetti:

”Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı ülkemiz ve insanımız için gerçekçi değildir. Bu konu, TMMOB’nin görüşleri alınarak yeniden düzenlenmelidir. Ülke geleceği için son derece önem taşıyan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı gibi bir belgenin ancak toplumsal bir sözleşme niteliği taşıdığında bir anlamı olacaktır. Bu bağlamda UDSEP’in kağıt üzerinde kalmaması ve hayatta karşılık bulması için gerçekçi bir şekilde yeniden düzenlenmesi şarttır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın