Denktaş’ın Mezarı için ‘Bütçe Yok’

Ölümünün ikinci yıldönümü yaklaşan KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’a yapılması planlanan anıt mezar bütçe yetersizliği nedeniyle yapılamıyor. Denktaş’ın çocukları ‘Vefasızlık yapılıyor’ diyor.

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin simge ismi ve KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarının, ölümünün ardından iki yıl geçmesine rağmen yapılmaması tepkilere neden oluyor. Rauf Denktaş’ın kızı Ender Denktaş Vangöl, “Babam bu kadar mı değersiz, cumhuriyet kuran bir lidere neden bu vefasızlık yapılıyor?” diye sorarken, Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Genel Başkanı Latif Akça da, “Liderimize yapılan bu vefasızlığı kabul etmiyoruz” diyor. KKTC Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif ise, “projenin tamamlanacağını” savunuyor. Aileye yakın üst düzey bir yetkili de, “Bütçe bulmaya çalışıyoruz, bulduğumuz zaman anıt mezarı hemen yapacağız” dedi. Denktaş’ın eşi Aydın Hanım’ın da, yaşananlar karşısında üzgün olduğu öğrenildi.

Proje hazır, bekliyor

Milliyet’in haberine göre KKTC’de Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, Ocak 2012 yılında vefat etti. Ardından aile naaşın aile mezarlığına kaldırılmasını istedi. Dönemin iktidarı “Denktaş’ın bir lider olduğunu” belirtti ve “Ayrı bir anıt mezar yapılması gerektiği” üzerinde karar kılındı. Bunun üzerine Lefkoşa’da merkezde bir yer belirlendi, aileden de onay alındı. Anıt mezar projesi için yarışma düzenlendi ve yarışma Aralık 2012’de sonuçlandı. Ancak hükümetler “bütçe yetersizliği nedeniyle” anıt mezarın yapımına bütçe ayırmadı, projenin detaylarını görüşmedi. Ailesi ile Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği, Rauf Denktaş’ın ölümünün ikinci yıldönümü olan Ocak 2014’den önce bir adım atılmamasına sert tepki gösterdi. Dernek, Denktaş’ın mezarı başında basın açıklaması yaptı ve “derhal anıt mezarın yapılması gerektiğini” kaydetti.

‘Utanmadan çiçek koyuyorlar’

Tepkisini Milliyet’e dile getiren Ender Denktaş Vangöl de, “Babama yapılan haksızlığı kabul etmiyoruz” dedi. Vangöl şöyle devam etti; “Sürekli ‘bütçe yok’ diyorlar. Bizler aile olarak, babamızı aile mezarlığına defin etmek istedik. Ki babam da bunu vasiyet etmişti.

O zaman ‘aman liderimize anıt mezar yapmamız lazım, halka mal olmuş bir isim’ dediler. Ama sonucu gelmedi. KKTC’li yetkililer her törende babamın mezarını ziyaret ediyor, çiçek koyuyor. Utanmıyorlar mı liderlerinin bu durumu karşısında? Bu çok ayıp değil mi? İnfial içindeyiz aile olarak. Eğer yapmayacaklarsa söylesinler, bizler de ona göre adımlarımızı atalım.”

Küçük’ün anıt mezarı var

KKTC’de, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı yardımcısı olan Dr. Fazıl Küçük’ün anıt mezarı bulunuyor. Hamitköy’deki anıt mezarın olduğu yere Anıt Tepe adı

verilmişti.

Terk edilmiş bölge gibi!

KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da bulunan mezar, tek edilmiş bir görüntü içinde. Mezarlığın yanında bir polis kulübesi, çiçekler için su deposu ve tuvalet bulunuyor. Vangöl bu duruma, “Çiçekleri sulamak için bazen su bile olmuyor. Kendimiz suluyoruz çiçekleri. Ömrünü Kıbrıs Türk halkına adayan bir lidere bu şekilde yaklaşılmasını kınıyorum” diye isyan etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın