Denizli’nin yeni turizm hazinesi Laodikya

Belediyenin 2008'de kazı sorumluluğunu devraldığı antik kentte çıkarılan eserler, turizme doping etkisi yaptı. Dünyanın en uzun sütunları Laodikya'da bulundu.

Anadolu’nun Efes’ten sonra en büyük antik kenti olma özelliğini taşıyan Laodikya’da dünyada ender rastlanılan bir eser daha ortaya çıkarıldı. Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, dünyadaki kutsal alan sütunlarının en yükseğine ulaştıklarını belirterek, 2012 yılında bunları ayağa kaldıracaklarını, eserlerin kenti turizm adına büyük getirisi olacağını söyledi.

Türkiye’de ilk kez kazı sorumluluğu belediyeye devredilen antik kent Laodikya’da heyecan veren bir esere daha ulaşıldı. İncil’de adı geçen Laodikya Kilisesi’nin 2010 yılının sonunda bulunmasının ardından arkeologları ikinci kez heyecanlandıran alanda, 11 metreyi bulan dünyanın en uzun tarihi sütunları ortaya çıkarıldı.

12 AY BOYUNCA KAZI

2008 yılında kazı sorumluluğu Denizli Belediyesi’ne devredilen Laodikya’da peş peşe gün yüzüne çıkarılan dünyanın ender eserleri turizme doping etkisi yaratacak. Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şimşek, belediyeye devredilmesiyle yılın 12 ayı kazı ve restorasyon çalışması süren antik kentte, 7. yüzyılda yıkılan sütunlara ulaştıklarını söyledi. Anadolu’nun en eski 7 kilisesinden birine sahip Laodikya Antik Kenti’nde sergilenebilecek nitelikteki 3 binin üzerindeki esere her geçen gün yenilerinin eklendiğini kaydeden Şimşek, Türkiye’de yılın her döneminde kazı ve restorasyon çalışması yapılan tek alanın Laodikya olduğunu işaret ederek, kış şartlarının ağır geçmesinden dolayı bu yılki çalışmaların restorasyon şeklinde sürdüğünü ifade etti.

RESTORE EDİLECEK

Laodikya’da bu yıl en büyük hedeflerinin, “Kutsal Alan Portiği” diye adlandırılan alanda hem kazı hem de restorasyon çalışmalarını yapmak olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şimşek, şöyle konuştu: “Antik kent Laodikya M.S 494 yılındaki depremden sonra terk edildi. 7. yüzyılda ise bölgede kalan sütunlar yıkıldı. En büyük şansımız bu sütunları yıkıldığı şekliyle bulmamız oldu. Bu dönem 25 bin metrekarelik bir alanda kazı çalışmasına başladık. Burada dünyadaki kutsal alan sütunlarının en yükseklerine ulaştık. Bu, büyük bir şans. Bu portikteki sütunlar üst yapı malzemeleriyle 11 metreyi buluyor. Haziran ayı itibarıyla 20’ye yakın sütunu dikmiş olacağız.” Laodikya’yı dünyada çok iyi tanınan, gezi programlarına dahil edilen bir antik kent haline getirmek istediklerini ifade eden Şimşek, “Kutsal Laodikya Kilisesi’ndeki çalışmalar sürüyor. 2012 yılı sonunda açılışını gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu. Hıristiyanlar arasında heyecan yaratan kilisenin açılışına Papa’yı davet edeceklerini kaydeden Şimşek, “Papa’dan davetimize olumlu yanıt vermesini umuyoruz” dedi.

ZİYARET PATLAMASI

Türkiye’de ilk kez bir antik kentin kazı sorumluluğunu devralan Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ise, Ladoikya ile Denizli’nin Pamukkale gibi çok önemli bir kültür mirasına daha sahip olduğunu, burada dünyada eşine az rastlanır tarihi eserlerin ortaya çıkarıldığını söyledi. Zolan, “Laodikya çok önemli bir yer. İncil’de bahsedilen 7 kilisenin birisi buradadır. Anadolu’nun en büyük stadyumu burada bulunuyor. Belki yüzlerce yıl kazı çalışması devam edecek. Denizli’nin böyle bir antik kente sahip olması tarihi zenginliktir. Bizler, bu tarihi eseri gün yüzüne çıkartıp bölgeyi turizmde cazibe merkezi haline getirmekle sorumluyuz” dedi. Üç yıl öncesine kadar antik kente çok nadir turist geldiğini, geçtiğimiz yıl ise 120 binin üzerine ziyaretçinin Ladoikya’yı gördüğünü işaret eden Zolan, “Antik kent gelecekte milyonların ziyaret edeceği çok önemli bir kültür mirası olacak” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın