Deniz Palas’ın Satış Tartışması Büyüyor

Deniz Palas binasını satılacağını duyurması sanatçılar ve sanatseverler arasında tartışma yarattı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın, vakfın 2010 yılında taşındığı Şişhane’deki Deniz Palas binasını satılacağını duyurması sanatçılar ve sanatseverler arasında tartışma yarattı. Bazı köşe yazarları yazılarında satış kararına tepkilerini gösterirken, sosyal medyada İKSV’nin turizme yenik düştüğü yorumları yapıldı.

Eczacıbaşı, satış kararının vakıf yönetim kurulunca alındığını belirterek, “Duygusal tepkilere saygılıyız ama rasyonel davranmak zorundayız. 35 milyon TL borçlu bir vakıf böyle lüks bir binada oturmaz” şeklindeki açıklamasıyla tepkileri yanıtladı. “Borçlu bir vakfın lüks bir binada oturması doğru değil” diyen Bülent Eczacıbaşı, “Koç Holding, Akbank, Garanti, Borusan sponsorlarımız arasında. Bunların hepsi vakıf faaliyetlerini sürdürsün diye destek veriyorlar. Lüks bir yerde oturması için değil. Tüm gelirin borç kapatma ve banka faizlerine yatırıldığı bir ortamda her yıl sponsorlara mektup yazıp, ‘Bienalimize 5 bin TL bağışta bulunun’ diyoruz. Onlar bize geri dönüp ‘5 bin lira isteyeceğinize oturduğunuz lüks binaya bakın’ diyebilirler” açıklamasını yaptı.

İKSV, Mimar Georges Coulouthros tarafından 20’nci yüzyılın başlarında Art Nouveau tarzında inşa edilen Deniz Palas’ı 2004’de 15 milyon TL’ye satın aldı. 4 bin 200 metrekare büyüklüğündeki 7 katlı binanın 50 milyon TL civarında bir fiyata satılabileceği belirtiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın