Deniz Müzesi İstanbul Silüetindeki Yerini Aldı

Yarışmayla Yapılan İstanbul Deniz Müzesi Ekim ayında kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Tarihi 1897 yılına dayanan Deniz Müzesi, 1961 yılında Beşiktaş İskele Meydanı’na, bugünkü yerine taşınıyor ve “İstanbul Deniz Müzesi” adı ile hizmet vermeye başlıyor. 2005 yılında yeni müze yapısı için açılan yarışmada birinci olan proje Eylül ayında tamamlandı ve İstanbul Deniz Müzesi Ekim ayında ziyaretçilere kapılarını açtı.

Kayıklar Galerisi içinde Tarihi Kadırga, Mustafa Kemal Atatürk’e ait üç adet sandal, toplam 30 adet saltanat kayığı ve tekneler bulunuyor. Ortalama 15-32 metre uzunluğundaki saltanat kayıklarının tüm gövdesi süslemeler ile bezenmiş durumda. Tarihi Kadırga ise kürekli sınıfından günümüze kadar saklanmış, yaşayan tipte dünyanın en eski teknesi.


Proje Kesiti, Teğet Mimarlık

Giriş golünden Kayıklar Galerisi’ne geçerken ziyaretçiyi Mustafa Kemal Atatürk’e ait 3 sandal ve 12 adet büst karşılıyor. Kayıklar Galerisi iki kattan oluşuyor. İki kat birbirine rampa ile bağlanıyor ve üst kattan henüz restorasyonu tamamlanmamış Ana Teşhir Binası’na köprü ile geçilebiliyor. Boğaza bakan cepheden sabah güneşini alan yapının doğal ışık ile ilişkisi etkileyici. 


Kayıklar Galerisi alt kat.

Kayıklar Galerisi’nin alt katından inen merdivenlerle Barbaros Hayrettin Paşa Salonu ziyaretçiyi karşılıyor. Son olarak giriş holünden sarmal bir merdivenle çıkılan ayrı bir sergi alanı yer alıyor. Bu katta aynı zamanda Konferans Salonu da bulunuyor.


Kayıklar Galerisi alt kat ve üst katı bağlayan rampa

Müze yapısı içerisinde küçük bir sergi salonu ve sinevizyon da bulunuyor.


Kayıklar Galerisi Üst Kattan Sergi Salonuna Bakış

Mevcut Teşhir Binası’na getirilen öneri yarışma projesinde şöyle anlatılıyor;
“İstanbul Deniz Müzesi kompleksinin yeni parçası mevcut binanın etrafını sarar, ancak onu kapatmaz. Mevcut bina, yeni müze dolaşımının bir parçasıdır. Müze ziyaretçisi, kayıkhanedeki turunu üst katta bitirince buradan Beşiktaş Meydanı’nı seyreden bir köprüyle, Mevcut Teşhir Binası’nın en üst kotuna bağlanır.”

Ana Teşhir Binası’nın restorasyonu hala devam ettiği için aradaki köprü henüz açılmamış durumda. Restorasyon Projesinin Ekim 2014’te bitmesi planlanıyor.


Proje Modeli, Teğet Mimarlık

Müzeyi Pazartesi günleri hariç haftanın altı günü 09:00-17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler

1 Yorum

  • mithat-incitas says:

    muzelerde sergilenen kulturdur ve ulkelerin kulturunu en guzel sergilenen yer halka acik muzelerdir.
    turkiyenin okyanuslar arasindaki pozisiyonu ve turk milletinin okyanus,deniz ve gemicilikle olan baglantilari okadar derindir ki denizcilik muzesi gibi gerekli kulturel zenginliklerin sergilendigi varliklar gerekli haline gelmistir.
    bu guzel adim turkiyenin derin ve cok zengin denizcilik kulturunu dunyaya dahada iyi tanitacak ve Istanbul gibi sehri dahada siyah inci misalina donusturecektir.
    saygilar,mithat

Bir yanıt yazın