Demokrasi ve Özgürlük Adası İçin İlk Kazma Bugün Vuruluyor

2013 yılında açıklanan Demokrasi ve Özgürlük Adası projesi bugün Ahmet Davutoğlu'nun katılacağı bir temel atma töreni ile başlayacak.

İstanbul Kent Savunması Facebook hesabından yaptığı paylaşımla Yassıada ve Sivriada için planlanan Demokrasi Adası projesi için inşaatın başladığını duyurdu. 

Adnan Menderes ve arkadaşlarının hapis yattığı ada olarak hafızalara kazınan Yassıada ve Sivriada’nın imara açılacağı haberleri 2013 Mayıs ayında gündeme oturmuştu. 1976’da Marmara adaları ile birlikte doğal ve tarihi sit alanı ilan edilen, 2011 yılında ise 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillen Yassıada’da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarına göre oteller, restoranlar, konferans ve kongre merkezleri, konaklama tesisleri yapılması öngörülüyordu.

Demokrasi ve Özgürlük Adası projesi bugün saat 11:00’da Yassıada’da Ahmet Davutoğlu’nun katılacağı bir temel atma töreni ile başlamış olacak. Korhan Gümüş ise bu gelişmelere dair yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

Adada restoranlar, 200 araçlık otopark (demek ki bu küçücük adada bu kadar araç olacağı varsayılmakta) oteller, kongre merkezleri inşa edilecekmiş… İnşaat için bir yatırımcı kuruluş seçilmiş. Buraya yatlarıyla gelenler, turistler de müzeye gidip “ha bir zamanlar burada bunlar olmuş” diyeceklermiş…. Bu girişim Menderes’e ve arkadaşlarına karşı yapılmış bir saygısızlıktır. Bu işe kalkışanlar bu adaları imara açayım derken farkında olmadan bu önemli hafızayı yok eden, kazıyan ahmaklar olarak tarihe geçecekler! Bu hafızayı kazırken bu adaların doğal çevresini, arkeolojik kalıntılarını, deniz canlılarını da yok edecekler. Yassıada piyasa odaklı bir proje ile dönüştürüldüğü takdirde demokrasi ve özgürlüklerin geliştirilmesi için en önemli fırsat kaybedilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın