Demirören AVM hakkında suç duyurusu

İstiklal Caddesi'ne birçok hukuksuzlukla birlikte yapılan Demirören AVM için suç duyurusunda bulunuldu.

CHP’li İstanbul İl Genel Meclisi Üyesi Doğan Tekel, Beyoğlu Demirören AVM ile ilgili suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda binanın bir kısmının ruhsatsız olduğu bunun inceleme raporlarında ortaya çıktığını, tarihi Ağa Camisine zarar verildiği belirtildi.

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığının, Beyoğlu Belediye Başkanlığına ve Yenileme Alanları Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne gönderdiği yazıya da yer verilen suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı:

1- Yapının tüm bodrum katlarındaki (5 bodrum kat) duvarlar ötelenerek yapı kullanımına dahil edilmiş olup, yaklaşık 1.500 m2‘lik alan ile plan konturu genişletilmiştir.
2- Yapının 5. bodrum katındaki sığınak bölümü ile uygulamada tesisat alanı olarak ayrılmış olan bölüm arasına bölme duvar imalatı yapılmış; aralarında geçişi sağlayan açıklık bırakılmıştır.
3- 5. bodrum kattaki sığınak ile depo alanı arasında koridor düzenlenmiş olup; ayrıca yapı yer yer bölme duvarlarla ayrılarak uygulamada farklı alanlar oluşturulmuştur.
4- 4. bodrum katta, onaylı projeye aykırı olarak 2 ayrı galeri boşluğu oluşturulmuş olup; bu alanlarda kat yüksekliği 2 kat yüksekliği kadardır.
5- 3. 2. ve 1. bodrum katlar ile zemin kat, 1. 2. 3. normal katlarda galeri boşluklarının formu değiştirilerek ebatı küçültülmüş olup; dolayısıyla yapı kullanım alanı genişletilmiştir. Ayrıca galeri boşluklarında bulunan yürüyen merdivenlerin yönü ve sayısı değiştirilmiştir.
6- 4. normal kattaki galeri boşluğunun genişletilerek; form ve ebat olarak 3. normal kattaki galeri boşluğu ile eşit hale getirildiği tespit edilmiştir.
7- 5. normal katta onaylı projeye aykırı olarak, yaklaşık 40 m2‘lik galeri boşluğu uygulanmıştır.
8- Söz konusu adada tevhidi uygun bulunmayan 14 parselin, uygulamada yapı kullanım alanına dahil edilerek, bahse konu parselde inşai faaliyetin devam ettirildiği; böylece plan konturunun genişletildiği görülmüş; onaylı projesine aykırı olarak, kat döşemelerinin 15 ve 13 parsellerin kat döşemeleri ile eşitlenerek birleştirildiği tespit edilmiştir.
9- 5. normal katta Yeşilçam Sokağı tarafında kalan yaklaşık 350 m2′lik alan geriye çekilerek söz konusu alanda çekme kat oluşturulmuştur.
10- Onaylı projesinde, F 1-G ile 2-2B aksları arasında planlanan merdiven, uygulamada F1-G ile 3–4 aksları arasında yer almaktadır.
11- Onaylı proje ketsinde yapı gabarisi H–31.20 olan yükseklik, makine dairesi kat yüksekliğinin normal kat yüksekliği seviyesinde çıkartılarak gabarinin aşıldığı görülmüştür.
12- Yapının onaylı projesine göre korunması gerekli olan dış cephesindeki kolonlar, uygulamada yer almamakta olup; taşıyıcılığı çelik konstrüksiyon sisteme çözülmektedir.
13- Yapının kot-kesit, kontur gabarisinin ve kat planlarının, kat ve cephe bileşenlerinin söz konusu onaylı tadilat projesine aykırı olduğu hususları tespit edilmiştir.

Kanuna aykırı hareket edildi
Demirören AVM sahibi olan şüphelilerin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı hareket ettiğinin belirtildiği suç duyurusunda şöyle denildi:

Eski eser olarak tescilli bir yapı ile bu yapının temelinin 30 metre aşağıya inmesiyle hemen yanında yerleşik 500 yıllık bir tarihi eser niteliğine haiz ibadethanenin dengesinin bozularak çatlakların ve hasarların oluşmasına sebep olmuştur.

Etiketler

Bir yanıt yazın