Demir Ağları Tasarımla Örüyorlar

UNStudio ve Ben van Berkel Qatar Rail'ın resmi mimarları olarak seçildi.

Katar Demiryolları Entegrasyon Projesi (Qatar Integrated Railway Project) adı altında yürütülen çalışmalar metro ağının oluşturulmasını ve ilk etapta 35 istasyonun tasarlanmasını kapsamakta.

2. Etapta ise Greater Doha Area adı altında kurulan sistemde toplu ulaşıma hizmet edecek 60 genel durak tasarımı yapılacak.

UNStudio, GDA’ya bağlanan 4 aksı temel alıyor ve toplu ulaşımı baz alan, özel ulaşıma ise alternatif yollar sunacak bir plan öneriyor.

Kulağa biraz modernist gelse de ekip tüm bu prensiplerin belirtildiği “Mimari Markalaşma Rehberi” de hazırladı. Rehber, istasyonlarda yapılabilecek tasarımlara ait yapılaşma koşullarına ve tasarım ilkelerine dair kuralları belirtiyor.

Plan ortaya koyduğu, erişilebilirlik, kimlik, kentsel aktivite gibi temel yaklaşımların yanı sıra her hat üzerinde farklı kurgusal temalar ile tasarım öngörülerinde de bulunuyor.

 

Planın temel ilkeleri ve iki aşamalı oluşu aynı zamanda geçmiş sistem ile yeni sistemin kurgusal olarak bağlantısını kurulmasını da içerdiğinden bir nevi yeni ile eskinin buluşması olarak nitelendiriliyor.

Doha Metrosu (Katar Entegre Raylı Sistem Projesi, 1. Etap)

Etiketler

Bir yanıt yazın