Delikli Tuğla ve Taştan Bir Kabuk

Yerel mimarlık ofisi PMA Madhushala tarafından tasarlanan dalgalı, delikli tuğla ve taştan bir kabuk, Hindistan'ın Maval kentindeki bir evin etrafını sarıyor.

Bölgeye özgü avlulu ev tipolojisini yeniden yorumlayan Gadi House, sakinleri için bir dizi farklı mekansal deneyim yaratmak üzere tasarlandı.

“Nesiller boyu geleneksel bir ev biçiminde yaşayan ev sahipleri korumalı bir kabuk, iç avlular, geniş dış açık alanlar ve çiftçilik yapılan bir yaşam biçimine alışmıştı. Buna göre, aileleri için bir kimlik oluşturacak bir mimari tasarım istediler.”
PMA Madhushala

Taş döşeli bir bahçe alanından geçen bir köprü, dış kabuk içinde yer alan eve erişim sağlıyor.

İç mekan haç planında düzenlenmiş. Köşeler açık bırakılmış ve bu da havanın evin delikli kabuğundan iç mekana ulaşmasına yardımcı oluyor.

Zemin katta, oturma alanlarına açılan ahşap kapılar ve küçük bir havuz ile yaşam ve yemek alanları bu avlulara en yakın bağlantıya sahip. Yukarıda, çeşitli açıklıklar ve balkonlar, yatak odalarının bu avlulara bakmasına izin vererek, kompakt, neredeyse şehir hissi veren bir ortam yaratıyor.

Soluk mavi sıva ile tamamlanmış, farklı açıklıklarla delinmiş kıvrımlı bir merdiven, evin ortasından yükseliyor ve küçük bir ekili avlu etrafında ortak bir alan yaratıyor.

“İç avlular, balkonlar ve ortak alanlar, açık, yarı açık ve kapalı alanlardan oluşan ilginç bir hiyerarşi oluşturuyor.”
PMA Madhushala

Dış duvardan çıkıntı yapan büyük doğrusal hacimler, yatak odalarında kapalı balkonlar olarak hizmet veriyor. İç mekanlara ışık ve havanın girmesine izin veren ek bir araç olarak kullanılıyor. Kaplamalar ve malzemeler, üst balkonları çevreleyen geleneksel oymalı ahşap bölümlere karşı kireç sıva kaplı beton duvarlar, modern ve geleneksel tasarımları harmanlamak için seçilmiş.

Etiketler

1 Yorum

  • Özgür Savaş Özer says:

    Tebrik etmek lazım.
    Biz burada böyle bir şey tasarlamaya kalksak inşa edebileceğimizden emin değilim.
    Hindistan mimarlık ortamına bile imrenir durumdayız.
    Yanlışım varsa lütfen düzeltin. Düzeltilmek istiyorum.

Bir yanıt yazın