Deli Saçması Bir Mimarlık Tartışması

"Cose Turche. İstanbul'da Mimarlık" paneli, YAP programı kapsamında, Roma'daki MAXXI Müzesi'nde 3 Temmuz Perşembe akşamı yapıldı.

Romalı Insula Architettura Ingegneria ve Based Architecture’ın küratörlüğündeki etkinliği Chieti ve Cornell Üniversiteleri’nden mimar Francesco Garofalo yönetti. Etkinliğin konuşmacıları ise İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Serhan Ada, mimar Emre Arolat, Romalı mimarlık ofisi Insula’dan Eugenio Cipollone, Atelye 70’den Doğu Kaptan ve Arkitera’dan Ömer Yılmaz’dı.


İlk olarak Doğu Kaptan, İstanbul’un 1950’den bugüne gelişimiyle ilgili 15 dakikalık bir sunum yaptı. Kaptan sumununda haritalar ve grafikler eşiğinde İstanbul’un kuzeyinin yerleşime açılmasının sakıncasıları aktardı.

Ardından Emre Arolat daha önce Londra Mimarlık Festivali’nde 2012’de yaptığı bir sunumun genişletişmiş halini izleyicilere aktardı. Sunumunun adı “Istanbul on the Way of ‘Londonisation” başlıklı sunumunda Arolat, Türkiye ve İstanbul’da mimarlık alanında yaşanan çeşitli meselelere değindi.

Üçüncü olarak konuşan Eugenio Cipollone, Yenikapı Transfer Merkezi projesinin yarışmacılarından birsiydi. Cipollone Yenikapı ile başladığı sunumunu İstanbul ve Roma karşılaştırması yaparak sürdürdü ve tamamladı.

Ömer Yılmaz ise Türkiye’nin içinden geçtiği sürecin mimarların ve tüm toplumun psikolojisini bozduğunu belirterek sunumuna başladı. Yılmaz, AKP, CHP ve Gülen Cemaati’nin mimari uygulamalarından birer örnek göstererek mimarlık alanındaki sorunun oluşan algıdan daha geniş olduğunu vurguladı.

Panelistler arasında mimar olmayan tek konuşmacı olan Serhan Ada ise konuşmasında kültür – politika – tasarım konularına değindi.

Zaha Hadid tasarımı MAXXI Müzesi’nin bahçesinde, YAP programı kapsamında yapılan bir düzenleme ile açık havada yapılan etkinlik öncesinde Romalı mimarlar ve Türk mimarlarla bir kokteylde bir araya geldiler.

Etiketler

Bir yanıt yazın