Delhi’de Bitkilerle Kaplı Bir Çatıya Sahip Beton Ev: Villa KD45

Studio Symbiosis, Delhi şehrinde yeşillikli bir arsada bulunduğu çevteye uygun olarak bitkilerle kaplı teraslı bir çatıya sahip bir konut projesi olan Villa KD45’i tamamladı.

Ev üç tarafı diğer villalarla çevrili, en kısa dördüncü kenarı komşu mahalle parkına bakan köşeli bir arsa üzerinde tasarlanmış.

Ev, birinci katta ev sahibi ve ailesi, zemin katta erkek kardeşinin ailesi ve ebeveynleri ile sekiz kişilik geniş bir aile için inşa edilmiş. Ev sahibi ayrıca geniş bir bahçe oluşturulmasını ve arsadaki üç büyük ağacın korunması talep etmiş.

Arsanın kenarlarındaki ağaçların konumu nedeniyle ev kuzeydoğuya bakacak şekilde inşa edilmiş, bu şekilde kalan alanda geniş bir bahçeye yer ayrılabilmiş. Rampa benzeri çatı formuna yerleştirilmiş basamaklı bir yürüyüş yolu ile girişten gölgeli bir açık hava yaşam alanına çıkılması sağlanmış. Çimenle kaplı çatı terasına bağlanan basamaklar boyunca beton saksılar sıralanmış.

Projenin batıya bakan kotu doğrudan güneş ışığı aldığından zemin kat kısmen alçaltılmış ve üst kat camlı cepheye gölge vermek için dışarıya doğru çıkıntı yapacak şekilde tasarlanmış, Birinci kattaki beton kaplı pencereler, ısı kazancını azaltmak için köşeli girintilerle içeri alınmış.

Yüksek tavanlı mutfak, yemek ve oturma alanı ailelerin bir araya gelebileceği ana mekanı oluşturmuş. Bu alan sürgülü kapılarla bir su havuzu üzerinden geçen basamaklı taşlarla ulaşılan bahçeye bağlanmış. Su unsuru ile binanın içinde hoş bir sıcaklığın korunmasına yardımcı olan buharlaştırıcı bir soğutma etkisi oluşturulmuş. Mevcut ağaçlarla gölge sağlanırken yeşillikle kaplı çatı sayesinde de güneşin yakıcı etkisi azaltılmış.

Yaşam alanından çıkan geniş bir yüzer merdiven ile cam korkuluklu bir asma katın iki seviye arasında görsel bir bağlantı sağladığı birinci kata erişim sağlanmış. Her iki katta da gizlenmiş küçük teraslar ile sert güneşten korunan özel açık oturma alanları oluşturulmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın