Delft’te Gözlemevi Esintili Bir Villa Tasarımı

cepezed’in kurucusu mimar Jan Pesman, kendisi, eşi ve asıl olarak torunları için Hollanda Meijendel’de bir konut tasarladı.

Fotoğraflar: lucas van der wee

cepezed’in kurucusu mimar Jan Pesman, kendisi, eşi ve asıl olarak torunları için Meijendel’de bir villa tasarlamış. Ortaya çelik ve camın bir arada kullanıldığı tipik bir cepezed binası çıkmış. Yarattığı yansıma etkisiyle doğal çevre içerisinde neredeyse kayboluyor.

Mimari Prensipler

Modüler, işlevsel, cam ve çelik, gri ve siyah kullanımı ile cepezed’in mimari prensiplerini büyük ölçüde yansıtıyor.

Pesman’ın, Wassenaar’ın kenar bölgelerindeki kum tepelerinde yer alan evi de aynı şekilde bu prensiplere sahip. Ancak bu son projede, plan kurgusu; dış mekanda neler olduğuna odaklanıyor: rüzgarda sallanan çam ağaçları, kum tepelerindeki alakargalar, ara sıra görülen geyikler.

Mobilya Elemanları

Konut, yola dik uzanan dörtgen bir hacim şeklinde tasarlanmış. Bir katlık yükseklik farkını ise arka tarafta kapatıyor. Konutun girişi, yola yakın olacak şekilde, garajın yanında konumlandırılmış.

Alt kat, çalışma odası, misafir odası ve bahçeye açılan açık mutfaklı bir oturma odasını kapsıyor. Mutfağın ve banyonun bir kısmı, tesisat boşlukları, tuvaletler, dolaplar ve katlanır yatakla tamamlanan temel yaşam fonksiyonları; Pesman’ın iç mekanda gevşek hacimler olarak adlandırdığı büyük ölçekli “mobilya” elemanlarında yer alıyor.

Curaçao

Geniş, çift katlı oturma odası; üç yönden sürgü kapılarla desteklenen cam cephelerden oluşuyor. Dördüncü tarafta ise mutfak için çok işlevli bir duvar bulunuyor. Sürgülü kapılar açıldığında kendinizi neredeyse dışarıda oturuyormuş gibi hissediyorsunuz.

Bu örnek Jan’ın, Curaço’da ona ilham veren bir eve yaptığı referansı anlamamızı sağlıyor:

“Bu ev, -altında mutfak, oturma alanları ve diğer işlevlerin bulunduğu- büyük bir gölgelik ve duvarlarla çevrili bir bahçeden daha fazlası değil. Kapalı oda sistemi sadece uyku alanlarında kullanıldı. Dış mekanla bağ uygun düzeyde tutuldu. Bu yeni projede de benzer bir etki yakalamak istedim.”

Etiketler

Bir yanıt yazın