Debris Block House, İnşaat Molozları Geri Dönüştürülüyor

1970'lerden kalma yıkılmış bir binanın enkazı, Hindistan'ın Bangalore kentinde yerel mimarlık stüdyosu CollectiveProject tarafından tasarlanan bu evi yaratmak için kerpiç beton bloklara dönüştürüldü.

Debris Block House olarak adlandırılan konut, CollectiveProject tarafından 2018 yılında başlatılan ve Bangalore’un kentsel gelişimine eşlik eden büyük miktardaki yıkım ve inşaat molozuyla mücadele etmeyi amaçlayan bir araştırma projesini takiben inşa edilmiş.

Ofisin ortağı Eliza Higgins, “Bangalore’un son 20 yıldaki hızlı kentleşmesi ve düzensiz yayılması, inşaat kalıntılarının göl ve su yollarına düzensiz bir şekilde boşaltılması da dahil olmak üzere doğal kaynaklara zarar vererek gerçekleşti,” dedi.

Binadan arda kalan moloz inşaat için yeni bir kaynağa dönüştürülmüş. Enkazın elle parçalanması, kireç, toprak ve çimento ile karıştırılması, ardından özel kalıplara dökülüp güneşte kurutulmasıyla bloklar oluşturulmuş. Sarı-kahverengi enkaz blokları evin dış duvarlarının çoğunu oluşturuyor. Bunlar açıkta bırakılmış ve yine açıkta bırakılan yerinde inşa edilmiş beton bir çerçeve ile desteklenmiş.

Debris Block House şehir merkezine yakın bir konumda olduğundan, işveren evde yeşil alan yaratılmasını istiyordu. Bu yüzden evin etrafı bahçelerle çevrelendi ve kat bahçeleri gibi yeşillendirilmiş balkonları forma dahil edildi.

İç mekan, katlar arasında görsel bağlantı sağlayacak şekilde tasarlanmış, ortasında merdiven bulunan bir atriyum etrafında düzenlenmiş.

Zemin katta oturma, mutfak ve yemek alanı, evin kuzey tarafını saran bahçeye bağlanan pencereler ve sürgülü cam kapılarla çevrili.

Patell, “Zemin kattaki oturma odası, yemek odası ve mutfağın, tamamen açılan büyük sürgülü cam panellerle gerçekten manzaraya akmasını istedik,” şeklinde yaratılan mekanı açıklıyor.

Güneyde, bir misafir odası, sonunda küçük bir bahçe alanı olan kapalı bir otopark alanının yanında yer alıyor.


Birinci katta üç yatak odası ve merdivenin yanındaki açıklıkta üst kattan da görülebilen kütüphane ve TV odası yer alıyor. İkinci katta ise birbirine bir köprü İle bağlanan müzik odası ve özel terası olan bir ofis var.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın