David Chipperfield Architects’ten Taoxichuan Masterplanı

Çin Halk Cumhuriyeti'nin porselen üretimi ile bilinen bölgesi Jingdezhen için David Chipperfield Architects tarafından hazırlanan masterplan, bölgenin endüstriyel geçmişine çağdaş bir kimlik kazandırıyor.

Fotoğraflar: Fangfang Tian

Şehir merkezine yakın bir konumda yer alan Jingdezhen’in kentsel mirası, 20. yüzyılın ortalarında yerel porselen üretiminden büyük fabrika binalarına kadar uzanıyor. Projenin ilk aşamasında, alanın batı kesimindeki mevcut binalar yenilenmiş ve kentsel doku içinde canlı ve halka açık bir yer olacak şekilde geliştirilmiş. Müze, porselen dükkanları ve seramik pazarı gibi yeni işlevlerle bölge, endüstriyel geçmişiyle bağlantı kuruyor.

Projenin ikinci aşamasında, alanın doğu tarafı, yüksekokulları ile beraber performans mekanları ve daha fazla altyapıya sahip sahne sanatları için bir kampüse dönüştürülüyor. David Chipperfield Architects Berlin, bu alan için sadece mevcut binaları yeniden kullanmak üzere korumak ve dönüştürmekle kalmayıp, aynı zamanda daha geniş şehir bağlamının bir parçası olarak çağdaş bir varlık kazanmak için kentsel bölgeyi yeni binalarla tamamlayan bir masterplan geliştirmiş.

Eski üretim sahasının merkezinden geçen yaya gezinti yolu ve batısındaki bulvar, bölgeyi kuzey-güney yönünde görünür kılıyor. Bulvar boyunca, kuzeyde iki mekanı olan büyük bir tiyatro, güneyde bir otel kompleksi ve kütüphane gibi yeni kamu binaları yerleştirilmekte ve kampüsü yeni bir şehir dönüm noktası haline getiriyor. Yeni binalar, kampüsün kalbindeki müzik akademisi gibi tarihi fabrika alanlarında yer alan kültür kurumlarını tamamlıyor. Bu kamusal kullanımlara ek olarak, öğrenci konaklaması da dahil olmak üzere atölyeler ve barınma işlevleri de sağlanıyor.

Şehir içi kampüsün kamusal niteliği, öncelikle fabrika binalarının zemin katlarının halka açılması ve kamusal açık alanın iç mekana genişletilmesiyle oluşturulmuş. Mevcut endüstriyel binalar, fiziksel varlıkları ve yerel porselen üretimi için tarihi önemleri nedeniyle bu alana kimlik ve anlam kazandırıyor. Bu nedenle, bunların korunması ve sürekli kullanımı tüm masterplanın esas özelliği olarak düşünülebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın