Datça’nın Akıllı Evi Ödül İçin Yarışıyor

Mimarlar Odası'nın Ulusal Mimarlık Ödülleri Yarışması'nda Datça'daki 'akıllı ev' yapı dalında ödüle aday gösterildi.

Türkiye ’de mimarlık mesleğini ve kültürünü geliştirmek amacıyla Mimarlar Odası tarafından bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirilecek olan, Ulusal Mimarlık Ödülleri Yarışması’nda, Muğla’nın Datça ilçesinden ‘akıllı’ bir ev yapı dalında ödüle aday gösterildi.

Datça’nın İskele Mahallesi’nde bir yamaçta deniz manzaralı 1 dönümlük arsa üzerinde, Yüksek Mimar Mehmet Kütükçüoğlu tarafından tasarlanan ve Yüksek Mimar Okan Çağlar tarafından iki yıl süren çalışmalar sonucu 1 Ocak 2011’te tamamlanan ev, daha henüz yapım aşamasında ‘ Dünya Mimarlar Birliği’nin literatürüne girmiş ve ‘7 Tepe 7 Mimar’ başlığı altında Berlin, Milano ve Brüksel’de sergilerde tanıtılmıştı.

Akıllı evde neler var?

8 oda ve geniş bir salon ile yüzme havuzuna sahip özel tasarım evin yerden ısıtma sistemi, kışın güneşli günlerde güneş enerjisi ile çalışıyor. Yağmur suları ve bahçe sulamaları drene edilerek sarnıçta biriktirilip tekrar kullanılıyor. Doğa ve çevre dostu olan ev, dünyanın her yerinden akıllı telefon ya da bilgisayarlar sayesinde lambaları, panjurları, perdeleri, kapıları, ısıtma ve soğutma sistemleri, bahçe sulaması açılıp kapatılabiliyor. Ayrıca arızalar, jeneratörün yakıt seviyesi, kamera görüntüleri ile izlenip tespit edilebiliyor.
Evin bahçesinde dışarıdan getirerek dikilen 240 yıllık zeytin ağacı mecvut. Evin son derece yalın ama işlevsel tasarlanmış olması, günlük yaşamı kolaylaştırırken, minimalist dekorasyonu, seçilen malzeme ve renkler göze çok hoş görünmesini sağlıyor.

Mimar Sinan’ın 400 üncü ölüm yıl dönümü anısına ilk kez 1988 yılında düzenlenen yarışmada, bu yıl 208 eser seçici kurul tarafından değerlendirmeye alındı. Değerlendirme sonucu yapı dalında, okul, cami, belediye binası, etüt merkezi, hotel, üniversite ve kütüphane gibi binaların arasında, Datçalılar’ın ‘akılı ev’ olarak nitelendirdikleri iki katlı bir ev, 15 eser arasına girmeyi başardı. 
Yarışmada ayrıca, ‘Mimar Sinan Büyük Ödülü’, ‘Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülleri’ ve ‘Anma Programı’ için ödüle değer görülen isimleri ve ‘Proje’ ve ‘Fikir Sunumu’ dallarında ödüller verilecek. Ankara ODTÜ Mimarlık Fakültesinde, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak olan törenle ödüller sahiplerini bulacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın