Darzanà Projesinin Aydınlatması Linea Light Group ile Tepta İşbirliğinde Yapılacak

Tepta Aydınlatma Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu'nda sergilenecek Darzanà projesinin aydınlatmasını 2010'dan bu yana temsilcisi olduğu Linea Light Group ile birlikte üstleniyor.

28 Mayıs – 27 Kasım tarihleri arasında Alejandro Aravena küratörlüğünde gerçekleştirilecek Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde Türkiye Pavyonu’nda sergilenecek proje, küratörler Feride Çiçekoğlu, Mehmet Kütükçüoğlu, Ertuğ Uçar ve işbirliğinde bulunan proje ekibi tarafından hazırlandı.

Doğru ve etkili aydınlatmanın gerek mimarlık gerekse sanat eserleri üzerindeki etkisinin bilincinde bir kuruluş olarak sanata ve mimarlık dünyasına her zaman katkı sağlayan TEPTA, 25. Yılını kutladığı bu özel dönemde düzenlenen Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi’ndeki Türkiye katılımının da eser aydınlatmasını üstleniyor.

Bienal süresince sergilenecek “Darzanà: İki Tersane Bir Vasıta” başlıklı proje, bir zamanlar Akdeniz’in ikiz limanları olan tersane kentleri Venedik ve İstanbul arasında bir köprü kurmak ve iki kentin ortak kültürel mirasını vurgulayarak bunun dil ve mimarideki izlerini gelecek hayallerine yansıtmayı hedefliyor. Türkçe’de tersane ve İtalyanca’da aynı anlama gelen arsenale kelimeleriyle ortak kökenden gelen “Darzanà” isimli proje için, 600’e yakın atık malzemeden oluşan 30 metrelik bir baştarda inşa edilecek.

Küratörleri tarafından “Venedik ile İstanbul’un unutulmuş hikayelerini anlatacak bir tekne inşası” olarak tanımlanan bu eserin bienalin ana mekânlarından Arsenale’deki Sale d’Armi binasında yer alacak olması ayrıca anlam taşıyor. Arsenale’de Türkiye’nin kalıcı bir sergi mekanına sahip olması, 2014 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla gerçekleştirilmişti.

Mimarların projeleri için ürün ve süpervizyon sağlayan TEPTA, Darzanà’nın aydınlatmasını 2010’dan buyana temsilcisi olduğu Linea Light Group ile işbirliğinde, firmanın i-Led markası altında yer alan ürünlerle gerçekleştiriyor. Eser üzerinde dramatik bir etki sağlamak üzere dar açılı 70 kadar spot ünitenin kullanıldığı aydınlatma tasarımı ZKLD tarafından gerçekleştirildi. Mekan içerisindeki fotoğrafların aydınlatmasında ise homojen aydınlatma sağlayan üniteler tercih edildi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Pavyonu sergisi, Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Projenin küratöryel işbirlikçileri Cemal Emden ve Namık Erkal’ın yanı sıra, Hüner Aldemir, Caner Bilgin, Hande Ciğerli, Gökçen Erkılıç, Nazlı Tümerdem ve Yiğit Yalgın da proje ekibinde yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın