Dar Alanda Tasarlanmış Eğlenceli Bir Okul

Belçikalı mimarlık ofisi Xaveer De Geyter Architects tarafından yerden tasarruf sağlamak amacıyla tasarlanan okul; sınıflar, oyun alanları ve spor tesislerinin bir karışımını içeren beş katlı bir çelik yapıdan oluşuyor.

Melopee School, Rem Koolhaas’ın ofisi OMA’nın ana planına dayalı olarak hızla gelişen bir alan olan Belçika’da, Gent liman bölgesinde bulunan çok amaçlı bir bina.

Mimarlık ofisi tarafından esneklik düşünülerek tasarlanan bina ilkokulun yanı sıra okul sonrası kulüp, kreş ve kamusal spor tesislerini de bünyesinde barındırıyor.

Projenin arsası küçük olduğundan ekip, alan kullanımını maksimize etmek için hem dış hem de kapalı alanları üst üste istiflemeleri gerektiğini fark etmiş.

Bu, bir tarafta geleneksel bir bina yapısı ve diğer tarafta daha açık bir çerçeve ile arsayı ikiye bölmelerine yol açmış.

Proje üzerinde baştan sona çalışan mimar Willem Van Besien, “Proje, sadece oyun alanlarının bile sığmayacağı kadar küçük bir alana bir okul inşa etmenin mümkün olduğunu gösteriyor,” diyor.

“(Bu proje) Dış mekânların üst üste konduğu ilk bina değil, ancak mekanın nasıl verimli bir şekilde kullanılacağına dair ilham verebilir.”

Binanın işlevselliğinin anahtarı, hem iç hem de dış mekanları çevreleyen galvanizli çelik yapı olmuş. Bu modüler ızgara, son derece uyarlanabilir alanlar yaratmış.

Ana bina için bu dış iskelet yarı saydam polikarbonat paneller, cam pencereler ve alüminyum panjurların bir karışımı ile doldurulmuş. Bu arada dış mekanlar, tırmanıcı bitkileri destekleyecek olan çelik ağ ile sarılmış.

Okulun ilk iki katı, iki kat tavan yüksekliğine sahip bir yemekhane olarak düzenlenmiş, kapalı spor sahaları ise üçüncü katta iki kat yükseklikte bir alan kaplayacak şekilde tasarlanmış. Bu iki farklı alan, köprüler ve merdivenler ile dış mekanlara bağlanmış.

Üst üste istiflenmiş oyun alanları bir dizi tasarım fırsatı yaratmış. Çeşitli olması ve macera içermesi istenen oyun alanları eğimli bir sebze bahçesi, bir kum çukuru ve batık bir oturma alanı şeklinde tasarlanmış. Zemin ve birinci katlar, birbirine kaydıraklar ile bağlanmış.

Melopee School, görsel açıdan heyecan verici olduğu kadar teknik açıdan da verimli olacak şekilde tasarlanmış. Fotovoltaik paneller ve ısı eşanjörleri gibi sürdürülebilirliği destekleyen özellikler binanın karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olurken, malzemeler de optimum düzeyde ısı yalıtımı sağlamak ve gün ışığını ile ısıyı kontrol edebilmek üzere test edilmiş. Otomatik kilitlenen kapılar sayesinde iç mekanlar bağımsız çalışılabilecek şekilde düzenlenmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın