Danıştay Tarihi Yapı İçin Yeni Bilirkişi İstedi

Şişli Bomonti Bira Fabrikası'nın da içinde bulunduğu alana ticaret merkezi, AVM ve beş yıldızlı otel yapılması amacıyla ihaleye çıkılmıştı.

Şişli Bomonti Bira Fabrikası’nın da içinde bulunduğu alana dair istanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan tescillerin kaldırılması kararıyla ilgili Mimarlar Odası‘nın yürütüme durdurma talebini reddeden 3. idare Mahkemesi’nin kararını Danıştay bozdu. Danıştay gerekçe olarak esas hakkında yeniden karar verilmesi için yeni bir bilirkişi kurulu oluşturulmasını istedi. Tarihi tescilli Şişli Bomonti Bira Fabrikası alanına ilişkin tescillerin kaldırılmasını isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile istanbul 2 No’lu Koruma Kurulu’nun kararı hakkında yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle dava açan Şube’ye istanbul 3. idare Mahkemesi 2010 yılında ret kararı vermişti. 2011 ‘de kararın temyiz edilmesi için Danıştay 14. Daireye başvuran Mimarlar Odası‘nın talebi üç yıl sonra kabul edildi. Söz konusu tarihi alan ticaret merkezi, AVM ve beş yıldızlı otel yapılması amacıyla tarafından ihaleye çıkarılmıştı.

Yeni Kurul

Gerekçeli kararda, söz konusu tarihi alanın mimari tarihi, estetik, mahalli ve arkeolojik değerler kapsamında dekoratif, yapısal durum, malzeme yapım arkeolojisi şekil bakımından özellik ve güzellikler içermesi ve mutlaka korunması gerektiğinin anlaşılabilmesi için sanat tarihçisi ve mimar gibi konusunda uzman kişilerden bilirkişi oluşturularak incelenme yapılması gerektiğini belirtildi. Daire, 3. idare Mahkemesi’nin kararında esas aldığı bilirkişi raporuna gönderme yaparak “karara esas oluşturan bilirkişi raporunun ise şehir ve bölge plancılarından oluşan bilirkişi kurulu tarafından düzenlendiği anlaşılmaktadır” dedi. Kararın son bölümünde “yeniden üniversitelerin ilgili bölümlerinden sanat tarihçisi ve mimarlardan bir bilirkişi kurulu oluşturularak yeni bir inceleme yaptırılmasını” talep eden Daire, esas hakkında yeniden karar verilmesi gerektiğini belirterek söz konusu mahkeme kararını bozdu. Mahkeme yeniden karar verecek. istanbul 3. idare Mahkemesi’nin kararını dayandırdığı bilirkişi kurulu Akın Eryoldaş, Adem Erdem Erbaş, Güzün Kaya’dan oluşuyordu.

Etiketler

Bir yanıt yazın