Danimarka’da Yaşlılar İçin Tasarlanan Ortak Avlulu Konut Projesi

Danimarkalı geliştirici Tetris ve Kopenhag mimarlık ofisi Sangberg iş birliği ile Slagelse'de yaşlılar için tasarlanan ortak yaşam projesi, ince çapraz lamine ahşap sütunların çevrelediği ortak yaşam alanı ile öne çıkıyor.

Ibihaven, paylaşımlı ortak alan kullanımına dikkat çekerek yaşlılar için sürdürülebilir ortak konutlar yaratıyor. Proje, Agorahaverne veya Agora Gardens adı verilen bu yeni konseptteki ilk proje.

76 daireli bloklardan oluşan proje, bir Yunan agorasına veya kent meydanına gönderme yaparak, bir dizi küçük bahçenin arasında atölye, egzersiz, kütüphane ve dinlenme alanlarını içeren bir kapalı avlu etrafında düzenlenmiş.

Sangberg Architects bu avluyu, doğayı binaların içine çeken ve sakinler ile misafirler arasında spontane görüşmelere izin veren üstü kapalı bir ‘”kentsel alan” olarak tanımlıyor.

“Araştırmalar, topluluk içinde yaşayanların yaşam kalitesinde bir artış olduğunu gösteriyor ve Agoraaverne de, topluluk etkinlikleri, ilgi alanları, egzersiz ve iyi komşuluk yoluyla aynı şeyi başarmayı hedefliyor.” – Tetris.

Oluklu polikarbonat paneller kullanılarak inşa edilen zikzak çatı, zemin kattaki dairelerin verandalarına ve birinci kattaki dairelerin teraslarına bakan alanı kaplıyor.

Dairelere erişim, binanın çevresinden ziyade bu merkezi avludan sağlanıyor ve bu da, sakinlerin birbirleriyle kolayca karşılaşabileceği aktif bir alan haline gelmesini sağlıyor.

“Agorahaverne’de herkese yer var ve tüm ortak odalar tekerlekli sandalye erişimine uygun,” Tetris.

Prefabrike CLT modüllerinden oluşan dairelerin büyüklükleri tek kişi için 55 metrekare, çiftler için ise 77 metrekare ve her biri kendine ait banyo ve mutfak içeriyor.

Daireler, her iki ucundaki teras ve balkon ile hem ortak merkezi alanı hem de dışarıyı görecek şekilde çift yönlü olarak düzenlenmiş.

Batıda; konuk odaları ve kapalı avluda bir mutfak bahçesi ile tamamlanan, tüm sakinlerin kullanımına açık bir ortak mutfağın da olduğu küçük bir blok bulunuyor.

Dış cephesi yakılmış ahşap kalaslarla kaplanan bloklar, zemin kattaki kapalı verandalar ve yukarıdaki balkonlarda kullanılan soluk ahşap kaplama ile tezat oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın