Danimarka’da Sıra Dışı Bir Bisiklet Garajı

Danimarka’da, atılan rüzgar türbini kanatları bisiklet park alanları olarak yeniden kullanılıyor.

Günümüzde rüzgar enerjisi, kullanımı dünya çapında her geçen yıl hızla artan kullanımıyla en hızlı büyüyen yenilenebilir enerji teknolojilerinden biri. Danimarka’da rüzgar enerjisi o kadar yaygın olarak kullanılıyor ki rüzgar türbinleri artık gerçekten yerel peyzajın bir parçası haline gelmiş. Rüzgar enerjisi Danimarka’nın toplam enerji ihtiyacının %40’ını sağlarken, Danimarka hükümeti 2030 yılına kadar bu oranı %70’e ulaştırmayı planlıyor.

Rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir kaynaklar dünyası tamamen sürdürülebilirlikle ilgili olduğundan, rüzgar türbinlerinin geri dönüşümü sorunu son birkaç yıldır aktif olarak tartışılıyor.

Mevcut rüzgar türbinlerindeki biyolojik olarak parçalanamayan kanatların 20 yıllık ömrü göz önüne alındığında, birçoğunun yakın gelecekte imha edilmesi söz konusu. Danimarka hükümeti, bu devasa metal yapıları yeniden kullanmak için projeler üreten birkaç şirkete geri dönüşüm görevi vermiş.

Re-wind Network, projesi seçilen ekiplerden biri ve rüzgar türbinlerini bisiklet garajlarına veya yaya köprülerine dönüştürmeyi hedefliyor.

Re-wind araştırma projesi, depolama ve yakma gibi rüzgar türbini imha yöntemlerine alternatif çözümleri araştırıyor. Çoğu eski rüzgar türbini, biriktikleri çöplüklerde ömürlerini tamamlıyor ve  birkaç yıl içinde bu çöplüklerin yetersiz kalacağı konuşuluyor.

Re-wind Network, rüzgar türbinlerinin koruyucu bisiklet barınakları veya yaya köprüleri olarak yeniden kullanılmasını önererek mimari ve mühendislik yapılarında potansiyel olarak yer alma seçeneklerini araştırıyor. Bu iki fikirden biri, bir zamanlar kullanımda olan gerçek rüzgar türbinlerinden yapılmış sıra dışı bir bisiklet garajının bulunduğu Danimarka’nın Aalborg limanında uygulanmış.

İrlanda’da Geri Dönüşümlü Rüzgar Türbinleri

Re-wind ekibinin bir başka projesi de İrlanda’da tamamlanmak üzere. Cork Teknoloji Enstitüsü, 2020 yılı sonunda Belfast’taki bir çiftlikten atılan üç rüzgar türbinini geri dönüştürmek için çalışıyor.

Çalışmaların başarılı olması halinde atıl durumdaki türbinler paten parklarında, stadyum tribünlerinde veya ses bariyerlerinde yeniden kullanılabilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın