Daniel Libeskind’den Litvanya’ya Modern Sanat Merkezi

Mimar Daniel Libeskind, Litvanya'nın başkenti Vilnius'da tasarladığı Modern Sanat Merkezi tasarımını tanıttı.

Tarihi kent merkezinin çok yakınında konumlanan, kamusal bir meydanla çevrelenmiş olan 3.100 metrekarelik müze, geçmişi ve bugünüyle kenti temsil eden bir tasarıma sahip. 1960’dan bugüne Litvanyalı sanatçıların çalışmalarının sergileneceği müze için Libeskind şunları söylüyor: “Modern Sanat Merkezi sadece bu sıra dışı koleksiyona ev sahipliği yapmayacak, aynı zamanda tasarım sayesinde galeriler, sokağa ve kent dokusuna bağlanacak. Proje, Vilnius vatandaşlarına kamusal mekanla bütünleşmiş yeni bir kültür merkezi sunacak.”

Kentin tarihi kapılarından ilham alarak tasarlanan yapı, form ve malzeme yönünden geleneksel mimariye referans veriyor.

İç içe geçen hacimsel formlar, içerisi ve dışarısı arasında akışkan bir yapı yaratıyor. İç avlu, tüm formu çapraz kesiyor ve burada yer alan merdiven aracılığıyla sokaktan meydana direkt bağlanan yeşillendirilmiş çatı ve heykel bahçesine ulaşılabiliyor.

Yapının merkezinde yaratılan geometrik boşluk, iç mekanın doğal ışıkla dolmasını sağlayan zeminden tavana uzanan camlar ile tüm binayı açma fırsatı vermiş. Güney cephesindeki 5 metrelik sundurma sıcak aylarda doğal gölgelik sağlayacak.

Yapının kuzey cephesindeki 10 metrelik camlı girişinden içeri giren ziyaretçiler, iki kat yüksekliğindeki aydınlık lobiyle karşılanacak. Kalıcı ve geçici sergilere ev sahipliği yapacak 1.000 metrekarelik sergi mekanı içeren açık kat planı sayesinde galeriler birbirine bağlanacak.

Galerilerin yanı sıra bir kafe, bir kitapçı, çeşitli eğitim alanları, bir oditoryum, depolama ve yönetim alanları bulunduracak olan binanın inşaatının 2017’de başlanıp 2019’da tamamlanması öngörülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın