Daniel Libeskind’dan Irak’ta Kürt Kültürü Müzesi

Studio Libeskind, Erbil'de Kürdistan Müzesi tasarladı.

Mimar Daniel Libeskind, keskin kavisler ve kesişen hacimleriyle öne çıkan Kürt müzesi tasarımını sundu.

“Irak Kürdistanı’nda Kürt halkının kültürü ve tarihine adanmış ilk ana sanat merkezi olacak.” diyen Studio Libeskind, Kürt halkının hikayesini paylaşmak ve Kürdistan’ın gelecek nesilleri için açık bir diyaloğa ilham vermek üzere vizyoner bir proje geliştirdiklerini dile getiriyor.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve RWF World tarafından desteklenen Kürdistan Müzesi, Erbil’de yer alacak.

Libeskind’a göre tasarım iki uç duygu; hüzün ve trajedi arasında geziniyor. Dört kesişen geometrik hacimden oluşan binanın bu dört hacmi, Türkiye, Suriye, İran ve Irak olarak Kürt etnik grubunu barındıran dört ülkeyi temsil ediyor. Hacimler, Kürdistan’ın geleceğini ve geçmişini ifade eden iki bölüme ayrılan bir hatta kesişiyor. Bu iki bölümün duygusal bir ikilik yarattığını söyleyen mimar, Anfal Line olarak isimlendirilen bir bölümün Saddam Hüseyin dönemindeki soykırımı sembolize ettiği, Liberty Line olarak isimlendirilen diğer bölümün ise Kürt kültüründeki güçlü bir sembol olan “ebedi alev”in yükseldiği yeşil bir kafes strüktürden oluştuğunu belirtiyor.

Yapının merkezindeki avlu, meditasyon ve toplanma mekanı işlevi görecek. Dış mekan ise kentin genelindeki geleneksel avludan ilham alıyor. Peyzajda binaya doğru uzanan su öğesi bölgede akan nehirleri akıllara getiriyor.

Kalıcı ve geçici sergilerin yer alacağı galeriler, eğitim tiyatrosu, multimedya eğitim merkezi ve toplantı salonu barındıracak müzede aynı zamanda Kürt tarihi değerlerinin dijital arşivi de yer alacak.

Libeskind inşaatın, bölgenin IŞİD tehdidinden arındırıldığı zaman başlayacağını söylüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın