Daniel Libeskind Kartal’a Proje Yapacak

İkiz kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi (WTC Ground Zero) bölgesinin yeniden projelendirilmesini üstlenen Daniel Libeskind, Türkiye'deki mimarlık projeleri için Metsan Mimari Ofisi ile işbirliği yapacak.

İşbirliği çerçevesinde ilk ortak proje Metsan İnşaat’ın Kartal’daki yeni projesinde gerçekleştirilecek. Libeskind, işbirliği çerçevesinde ilk olarak Metsan İnşaat’ın Kartal’da gerçekleştireceği karma projeye imza atacak. Taşınacak olan Kartal Un Fabrikası ve çevresindeki 80.000 metrekare alanda yer alacak iddialı karma proje Kartal Yakacık metro istasyonu çıkışında yer alacak ve proje otel, ofis ve konuttan oluşacak.

Daniel Libeskind ile çalıştıkları ve onunla güç birliği yaptıkları için çok büyük heyecan duyduklarını ifade eden Metsan Yönetim Kurulu Üyesi Y. Mimar, Restoratör Cemalettin Satoğlu; Libeskind’in projelerini uzun zamandır ilgi ve takdirle takip ettiğini belirtti.

Libeskind ile Almanya’daki bir fuarda tanışma fırsatını elde ettiğini, daha sonra New York’taki ofisinde görüştüklerini anlatan Cemalettin Satoğlu, “Daniel Libeskind ile Türkiye’de gerçekleştirilecek projelerde iş ortaklığı yapmak üzere el sıkıştık. Dünyaca ünlü bir mimarla anlaşmanın verdiği sevinçle ofisinden çıkarken, Kartal’da hayata geçirmeyi düşündüğümüz projemiz aklıma geldi. ‘Neden işbirliğimiz bu proje ile başlamasın?’ diye düşünerek, tekrar ofise geri döndüm ve bu fikrimi Libeskind ile paylaştım. Böylece, Türkiye’de yapacağımız ilk proje, Kartal’daki kendi arazimiz üzerindeki karma proje olacak. Projenin en önemli kısmı dünyada isim yapmış bri tasarımcının Kartal gibi bir bölgeye katacağı değer. İstanbul’un gelişmekte olan ve en hızlı değerlenen bölgelerinden Kartal’a yapılacak bu eserler sadece yaşam ve çalışma alanı olarak kullanılmayacak, dünya mimarlık tarihinde de yeri bulunacak birer eser olacaktır” dedi.

“İstanbul Artık Modern Yapılarıyla da Kendisinden Söz Ettirmeli”

İstanbul’un dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olarak sayısız tarihi yapıya ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Cemalettin Satoğlu, ”Biz bundan sonra İstanbul’un tarihi olduğu kadar modern yapılarıyla da gündeme gelmesini istiyoruz. Dünyanın önde gelen metropolleri Londra, Paris ve Berlin’de eski ve yeni diye adlandırılan bölümler var. Son yıllarda Türkiye’nin gelişimine paralel olarak tarihi ve kültürel kimliğinin dışında bir finans merkezi olarak da ön plana çıkan İstanbul’a, dünyanın dikkatini çekecek modern yapılar katmalıyız. İşte Libeskind ile Kartal’da oluşturacağımız yeni projenin bu düşüncemize paralel modern bir anıt özelliğinde olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“İstanbul Yeni Bir Rönesansa Hazırlanıyor”

Libeskind “Bir mimar kendisini nasıl tanıtır ki?” sözleriyle başladığı sunumunda Dublin Grand Canal Theatre ve çevresi gibi hem kültürel hem ticari fonksiyonları biraraya getiren kentsel yenileme projelerinden, keskin bir ifadeyle savaşı, orduyu ve liderliği sorguladığı Almanya-Dresden’deki Military History Museum tasarımından, Las Vegas’taki ticari alanda sürdürülebilir bir tasarım olarak Mirage City Center projesinden, Milano’daki City Life gibi düşeyde ilerleyen, yoğunluğu yüksek yapı projelerinden, son olarak ise New York’taki Dünya Ticaret Merkezi (WTC Ground Zero) projesinden söz etti. “Artık ülkeler değil, şehirler yarışıyor” diyen Libeskind, İstanbul’da bir proje gerçekleştirmenin heyecan verici olduğunu sözlerine ekledi.

Kartal’da gerçekleştirilecek tasarımın, Eylül 2013’te projelendirilmiş olması öngörülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın