Dalgalı Üst Örtüye Sahip Sanat Merkezi: Tarang

The Grid Architects'in "geleneksel mimari normlara" meydan okumak üzere tasarladığı, Hindistan'ın Ahmedabad kentindeki bu çok amaçlı sanat mekanı dalgalı tonozlarla örtülü.

“Tarang” adını Hintçe “dalga” anlamına gelen kelimeden alan geniş yapı, destekleyici kirişler veya takviye olmaksızın, yerel kaynaklı pişmiş toprak kiremitlerden yapılmış bir dizi tonozdan oluşuyor. The Grid Architects’e göre 279 metrekarelik alanıyla Hindistan’daki en büyük tonozlu yapılarından biri.

Ofisin kurucuları Snehal Suthar ve Bhadri Suthar, “Tarang, kutu benzeri yapıların çevreye hakim olduğu kentsel bağlamdan farklı bir yapı yaratma arzusundan ortaya çıktı. Vizyon, geleneksel mimari normlara meydan okuyan, köşesiz bir yapı, uyumlu dalgalar yaratmaktı,” şeklinde açıklama yapıyor.

Oval biçimli alanın çevresindeki bir dizi tuğla kaide, tonozlu çatıyı destekliyor ve içeriye doğru uzanan farklı yüksekliklerde bir dizi kemerli açıklık yaratıyor.

Tarang’ın merkezinde, tabanda konumlanan küçük saksılara güneş ışığı ve su sağlayan huni şeklinde açıklıklar oluşturan üç dairesel kaide bulunuyor. Yapının inşası, geleneksel inşaat tekniklerini savunan ve bu teknikler konusunda eğitim veren yerel bir kuruluş olan So Hath – Elle İnşaat Zanaatkarları Vakfı tarafından gerçekleştirilmiş.

Karolar, Tarang’ın kemerlerinin yapısı bozulma ihtimaline karşın yeniden kullanılabilecek şekilde tasarlanmış.

Ofisin kurucuları, “Atıkları ve beton kullanımını en aza indirgemek, yerel kaynaklara ve emeğe öncelik vermek, yerel kültürü yücelten ve topluma olumlu katkıda bulunan, çevreye duyarlı mimari için bir model görevi görüyor.”

İç mekanda tercih edilen fayanslar ve cilalı taş zeminler, performanslar, sanatsal sergiler, toplantılar gibi çeşitli etkinliklere uygun atmosfer oluşturmayı amaçlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın