Daha Az Gökdelen, Daha Fazla Kamusal Mekan

Dört farklı ülkenin kentleşme manzaraları videolarla sunuldu.

Dijital medya aracılığıyla Avrupa’da sosyal adalet ve kapsayıcı kamusal düşüncenin gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen bir ağ olan Doc Next Network, “Radikal Demokrasi: Müşterekleri Geri Almak” başlıklı projesiyle Polonya, İspanya, Türkiye ve Birleşik Krallık olmak üzere dört farklı ülkeden kentleşme manzaralarına dair videoları bir araya getiriyor.

“Daha az gökdelen, daha fazla kamusal mekan” diyen platform, yaşanabilir mekanlara olan ihtiyacın altını çizerek dört ülkede farklı sosyal platformların hazırladığı kentlilerin kamusal mekandaki mücadelelerini konu edinen videolara yer veriyor. Videolar arasında Türkiye’den Sokak Bizim ve Mode İstanbul ekibinin hazırladığı “Hayal Et” başlıklı çalışma yer alıyor.

Polonya: Kentin Kalbini Açmak

Polonya’dan katılan ekibin videosu, bir zamanlar gür yeşilliklerin bulundurğu bir sokağı yönetimlerin gökdelenleştirme arzusunu konu ediniyor. Video, kentte yeşil alanların yok edilmesine karşı ortaya çıkan kent direnişini ele alıyor.

Türkiye: Kenti Yaşanabilir Kılmak

Hazırladıkları video ile Türkiye’deki neoliberal kentleşme modelini eleştiren Sokak Bizim ekibi, “Sokaklar kentlerin oturma odasıdır” diyerek spontan kentsel müdahaleler ile sokakları birer kamusal mekan olarak geri kazanmaya vurgu yapıyor.

Birleşik Krallık: Kentte Bir Yuva Bulmak

Londra’daki kentleşme sürecinde artan ev fiyatları nedeniyle kentlilerin artık giderek kentten kopmasını konu edinen videoda Londra’daki ev sahibi ve kiracı organizasyonlarının mücadelleri öne çıkarılırken kentin giderek kutuplaşan konut piyasası eleştiriliyor.

İspanya: Kenti Geri Kazanmak

İspanya’da hükümetin antidemokratik programlarına karşı 2011’de ortaya çıkan Öfkeliler Hareketi başta olmak üzere bir dizi direnişi konu edinen videoda, ülkenin iki büyük kentinde tabandan yukarı demokratik hak taleplerini dillendiren kitlelerin mücadelesini ortaya koyuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın