Çürük müteahhitler elenecek

Bakanlık, 'Her müteahhite sicil numarası' verecek ve 'kara liste' uygulaması başlatacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, standartlara uygun bina yapmayan müteahhitlere bir daha Türkiye’nin hiçbir yerinde inşaat izni vermeyecek. Yılbaşından itibaren inşaat ustalarına da sertifika zorunluluğu gelecek

Van’da yaşanan deprem felaketinin ardından yeni çürük bina yapımını tamamen engellemek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yılbaşından itibaren ‘Her müteahhite sicil numarası’ verecek ve ‘kara liste’ uygulaması başlatacak. Bakanlık, bu yolla standartlara uygun bina yapmayan müteahhitlerin bir daha Türkiye’nin hiçbir yerinde bina yapmasına izin vermeyecek. Bakanlığın 2012 yılı başından itibaren yürürlüğe girecek yeni uygulamasıyla artık her müteahhidin bir sicil numarası olacak. Bakanlık o müteahhidi sicil numarası üzerinden ülkenin neresinde iş yaptığını ve ne yaptığını, işin işleyiş şeklini merkezden takip edecek. Eksik işi veya kusuru tespit edildiğinde ise müteahhitlik faaliyeti sicili üzerinden dondurulacak veya meslekten men edilebilecek. Yine yılbaşından itibaren inşaatlarda çalışan kalıpçı, demirci gibi tesisat ve elektrik işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi olması zorunlu olacak. Sertifikasız usta çalıştıran müteahhide çalıştırdığı kişi başına 2 bin lira ceza kesilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise bir grup gazeteciye konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: “Bakanlık koordinasyonunda teknik müşavirlik sistemine geçiyoruz. Deneyimli mimar ve mühendislere ve yeterli donanıma sahip teknik müşavirlik kuruluşları bakanlıkça yetkilendirilecek. Vatandaşların uzman ve güvenilir meslek mensuplarından hizmet almaları sağlanarak kaliteli ve nitelikli yapıların yapılmasının önü açılacak. Ruhsat üzerinden denetim ile birlikte süreçteki tüm aktörlerin yer aldığı, sahada etkin bir denetim anlayışına geçilmiş olacak.”

Mühendislere statik eğitimi verilecek
Van depreminde yapılan hasar tespit çalışmalarında binalarda statik hataların çokluğunu tespit eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapı denetiminde görev alan inşaat mühendisleri için de bir uygulama başlatıyor. Buna göre “Yapı denetimde deprem statiği ve yapılacak binaların statiği” hakkında mühendislere eğitim verilmesi kararı alındı. Bakanlık Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği ve TOBB işbirliği ile yapılacak eğitimler Ankara’dan başlayacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın