Cumhuriyet’in 100. Yılına Özel Kitap Serisi: “Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı”

Cumhuriyet’in 100. yılı için VitrA ve Arkitera iş birliğiyle geliştirilen, “Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisinde, modern Türkiye’nin inşa edilmesinde öncü rol oynayan Türk mimarların ve yapıların hikayeleri, grafik romanlarla anlatılacak.

Türkiye’de mimarlığı inşa eden öncü isimler…

Karakarga Yayınları tarafından yayımlanacak seride yer alacak kitaplar sırasıyla Opera’nın Hayaleti, Ankara Palas’ın Merdivenleri, Yüzen Köşkün Anahtarı ve Sultanahmet’te Var Bir Yılan isimlerini taşıyor.

Opera’nın Hayaleti – Ankara Devlet Opera ve Balesi Binası (Sergi Evi / Şevki Balmumcu – Opera Binası / Paul Bonatz)

Senaryosunu Cem Dedekargınoğlu ve Umut Şumnu’nun yazdığı serinin çizimleri Onur Kutluoğlu, Bahadır Yazıcı ve Kayahan Kaya tarafından yapılıyor. Proje, Dr. Saitali Köknar, Yüksek Mimar Ertuğ Uçar ve Dr. Funda Uz’un danışmanlığında, VitrA Mimar İlişkileri Ekibi ve Arkitera Mimarlık Merkezi’nin koordinasyonunda yürütülüyor.

Ankara Palas’ın Merdivenleri – Ankara Palas (Mimar Kemalettin)

“Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisinin içeriğini, Türk mimarlığını inşa eden öncü isimlerin mesleki yaşamlarındaki dönüm noktalarını ele alan grafik romanlar ve paneller oluşturuyor. Proje kapsamında 2023 ve 2024 yılı boyunca toplam 4 roman yayınlanırken Kayahan Kaya ve Ahmet Aslan her birinden parçalar içeren kısa animasyon filmleri hazırlayacak.

Mimar Kemalettin’in imzasını taşıyan Ankara Palas ile başlayan seri Şevki Balmumcu tarafından tasarlanan Sergi Evi ile devam edecek. Başkent’te yer alan bu iki yapıyı Seyfi Arkan tasarımı Florya Atatürk Deniz Köşkü ve Sedad Hakkı Eldem ile Emin Onat’ın eseri Adliye Sarayı’nın hikayeleri takip edecek.

Yüzen Köşkün Anahtarı – Florya Köşkü (Seyfi Arkan)

Bina ve Kitapların İsimleri

· Opera’nın Hayaleti – Ankara Devlet Opera ve Balesi Binası (Sergi Evi / Şevki Balmumcu – Opera Binası / Paul Bonatz) Ön satış: https://destekdukkan.com/magaza/urun/operanin-hayaleti/?123
· Ankara Palas’ın Merdivenleri – Ankara Palas (Mimar Kemalettin) Ön satış: https://destekdukkan.com/magaza/urun/ankara-palasin-merdivenleri/?123
· Yüzen Köşkün Anahtarı – Florya Köşkü (Seyfi Arkan)
· Sultanahmet’te Var Bir Yılan – Adliye Sarayı (Sedad Hakkı Eldem, Emin Onat)

Hikayelerin Geçtiği Yıllar ve Mevsimler

· Opera’nın Hayaleti (1982 Sonbaharı)
· Ankara Palas’ın Merdivenleri (1976 İlkbaharı)
· Yüzen Köşkün Anahtarı (1955 Yazı)
· Sultanahmet’te Var Bir Yılan (2012 Kışı)

Proje Künyesi

Proje Ortakları: VitrA, Arkitera Mimarlık Merkezi
Çizerler: Onur Kutluoğlu, Bahadır Yazıcı ve Kayahan Kaya
Yazarlar: Cem Dedekargınoğlu, Umut Şumnu
Animasyon: Kayahan Kaya, Ahmet Aslan
Müzik: Azevzir
Danışma Kurulu: Dr. Saitali Köknar, Ertuğ Uçar, Dr. Funda Uz
Proje Koordinasyonu: Ezgi Erdin, Emine Merdim, Merve Nur Saygı

Etiketler

Bir yanıt yazın