Çubuk Barajı Kaderine Terk Edildi

Mimarlar kentte alanların önce atıl bırakıldığına sonra da yıkıldığına dikkat çekti.

Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticileri bugün yaptıkları basın toplantısıyla Çubuk Barajı’nda bulunan Çubuk Gazinosu’nun ve Atatürk’ün evinin atıl bırakıldığını yıkımla karşı karşıya kaldığını söyledi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Çubuk Barajı’ndaki baraj gazinosu atıl bırakılmış durumda. Atatürk’ün Çubuk barajında gittiği zamanlarda kaldığı bir ev de Çubuk barajında atıl durumda. Yeşillikler içerisindeki bu baraj bakımsızlıktan ve yatırım yapılmamaktan kaynaklı bugün içler acısı bir durumda. Baraj gazinosunun tescillenmesi için çaba harcayacağız.”

Çubuk Baraj gazinosunda teknik gezi düzenledik, üzücü bir manzarayla karşılaştıklarını söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu “Çubuk Baraj Gazinosu terk edilmiş ve yok edilmeye bırakılmış, harap olmuş her tarafı kırık dökük. Güvenlik olmasına rağmen hiçbir denetim yok. Mimarı Fransız mimardır, özenerek yapılan yapı bugün yıkılması için bakımsızlığa terk edilmesi çok üzücü bir durum” dedi.

Candan ayrıca atıl bırakılan yerlerden birinin de Atatürk Orman Çiftliği’nde bulunan şarap fabrikası olduğunu söyledi. Fabrikanın fotoğraflarını gösteren Candan şöyle devam etti: “Bira fabrikasının olduğu yerleşkede Şarap fabrikası da var fabrikanın hali de berbat durumda. TBMM Sosyal tesisleri için ASKİ tesislerini önerirken, Bira fabrikası hariç Bira fabrikası alanındaki yerleşkenin Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiği söyleniyor. AOÇ’de sadece doğal miras yok, doğal mirasla birlikte mimari ve kültürel bir miras da var. Şarap fabrikasının içinde Şarapların konulduğu kuyular küv kapakları dahi sökülmüş durumda. Yıkılmasından endişe ediyoruz.” dedi.

“Ranta açılacak”

Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan: “Bugün de bir şey yaratmak yerine yok etme tahrip etme ve taklit etmeyle karşı karşıyayız. Çubuk barajı çocukluğumuzda pikniğe gittiğimiz alanlardı. Bugünkü anlayış Ankara ya ne kazandırıyor. Giriş kapıları ve saatleri çakma. Bu kenti yönetenler kente hiçbir şey katmıyor. Ankapark diye sirk alanı oluşturmuş , gösteri yapıyorum diye övünen yanlış olduğunu söyleyenlere karşı sürekli saldıran bir kent yöneticisi ile kaşır karşıyayız.” ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya: “Çubuk Baraj gazinosu ve çevresinin ranta açılacağına kesin gözüyle bakıyoruz. AKP’nin kent politikalarının nasıl yönlendiğini biliyoruz.su neden baraj da bugün toplanmıyor? Neden bugün atıl halde bu soruya yanıt aramak gerekiyor.” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın