ÇŞB Kentsel Tasarım Yönergesini Hazırlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanacak "Kentsel Tasarım Projelerinin Hazırlanmasına ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönerge" yürürlüğe girdi.

Yönerge ile kentsel tasarım projeleri ile üçüncü boyutun da dikkate alındığı; kimlikli; çevreye duyarlı; engelsiz, yaşam kalitesi, enerji verimliliği, estetik ve görsel değeri yüksek Kimlikli ve Yaşanabilir Kentler oluşturulması planlanıyor.

Yönerge kapsamında hazırlanacak kentsel tasarım projeleri ile kentlerin özgün tarihi mimarisini ve kimliğini ön plana çıkaracak tasarım standartları belirlenecek. İnsan odaklı, erişilebilir kentsel mekânlar tasarlanacak. İklim duyarlı enerji verimliliğini gözeten kentsel tasarım projeleri hazırlanacak. Kentsel tasarım ve planlama bir bütün olarak ele alınarak yeni yaşam mekânları oluşturulacak. Mekana ilişkin kentsel teknik altyapıya ilişkin değerlendirmeler yapılarak kentsel yapı ve yaşam kalite riski azaltılacak.

Söz konusu yönerge ile birlikte, 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” kapsamında Bakanlığıa sunulan Kentsel Dönüşüm Alanlarına (Rezerv Yapı Alanı, Riskli alan, Riskli yapı grubu) ilişkin hazırlanan imar plan teklifleri ile birlikte Kavramsal Tasarım Bilgi Paftasının sunulması akabinde Kentsel Tasarım Projesinin Bakanlığa sunulması zorunlu bulunarak kent kimliğinin geliştirilmesi, çevrenin korunması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanıyor..

Bu kapsamda hem 644 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilen yetkiler, hem de Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinde tanımlanan hususlar uyarınca kentsel tasarım süreçlerine yönelik iş ve işlemlerin yeterli sistematik ve önceden belirlenmiş standartlara/mevzuata dayalı bir süreçte ve objektif ve nesnel değerlendirme kriterleri esas alınarak yürütülmesi amacıyla tanım, usul ve esasları belirleyici “ikincil mevzuatın” çıkarılmasına ihtiyaç duyulmuş ve bu çerçevede hazırlanan “Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Onaylanacak Kentsel Tasarım Projelerinin Hazırlanmasına ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönerge” Bakanlık makamınca onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın