Cruz de Pedra Evi

Cruz de Pedra Evi

Portekiz’de, UNESCO tarafından Dünya Miras Alanı olarak sınıflandırılan Guimarães şehir merkezinin sınırında bulunan ev, Cá-colectivo de arquitectura tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: João Morgado

Yığma taş duvarları, ahşap döşemesi, toprak ve denizden ilham alan organik motifli ahşap pencereleri ve demir korkulukları ile art nouveau izleri taşıyan 1930’lardan kalma aile evi, 1980’lerde tahrip edilmiş ve doğu tarafından genişleyerek karakterini kaybetmiş.

Cá-colectivo de arquitectura’nın tasarımı, gereksiz olan müdahaleleri yıkarak pastişi reddediyor ve binayı karakterize eden orijinal yapı unsurlarının rehabilitasyonuna imkân veriyor. Granit duvarlar, orijinale uygun ahşap pencere çerçeveleri, korkuluklar, Marsilya tipi seramik kiremit kaplamaları ve mevcut ahşap yapı ile desteklenen Canudo kiremitli saçaklar bakım görerek vurgulanıyor.

1980’lerde genişleme sırasında tüm iç mekanların yıkılması sonucu dış avluya bakan kör cephe, zemindeki cam duvar ve üst seviyedeki kiremit kaplı kör duvar sayesinde çağdaş bir görünüm kazanıyor.

İnşa sürecinde orijinal malzemelerin onarım ve muhafazasının yanı sıra geleneksel inşaat tekniklerine de başvuruluyor. Yağlı boya, doğal pigmentler, kireç sıvaları ve mantar yalıtım gibi malzemeler ile temiz enerji kullanan verimli ısıtma ve soğutma ekipmanlarının da sürece dahil edilmesiyle sürdürülebilir bir yol izleniyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın