CRA’dan İtalya’nın Gıda Vadisi’nde Michelin Yıldızlı Mutfak

CRA, Avrupa’nın önde gelen domates üreticisi Mutti için fabrika çalışanlarına ve dışarıdan gelenlere hizmet verecek ve Michelin yıldızlı bir mutfak ekibi tarafından işletilecek bir kantin tasarladı.

CRA-Carlo Ratti Associati, İtalya’nın Parma kenti yakınlarındaki kırsal alanda bir kantin tasarladı. Kantin, hemen altındaki topraktan alınan sıkıştırılmış topraktan yapılmış yeşil bir çatıya sahip. Araziyle eş yükseklikteki gömme cam yapıda ziyaretçiler dış mekandaki çayırla aynı seviyede yemek yiyerek tamamen oranın bitki örtüsüne dalmış olacak. CRA tarafından Yaratıcı Lider Italo Rota ile işbirliği içinde tasarlanan proje, Avrupa’nın önde gelen yüksek kaliteli domates ürünleri üreticisi Mutti için geliştirildi. Bina şu anda yapım aşamasında ve 2023 yılında halka açılması bekleniyor.

Proje, Parma yakınlarındaki küçük Montechiarugolo kasabasında, “İtalya’nın Gıda Vadisi” olarak bilinen bir bölgede yer alıyor. Mutti’nin yeni genel merkezi için ilk olarak 2016 yılında CRA tarafından tasarlanan ve fabrika alanını komşu alanlarla daha iyi entegre etmeyi amaçlayan ana planın bir parçası. Yeni yemek tesisi, Michelin yıldızlı restoranlarıyla tanınan bir mutfak ekibi tarafından işletilecek ve hem şirket çalışanlarının hem de halkın erişimine açık olacak. Yeni yemekhanenin bitişiğinde, ana caddeden görülebilen eski bir taverna yenilenecek ve kantinin mutfağı olarak hizmet verecek.

CRA’nın kurucu ortağı ve Massachusetts Institute of Technology’de profesör olan Carlo Ratti, “Oldukça basit ve ilkel bir hareketten yola çıktık: toprağı oymak” diyor. “Ancak bir sorun var: bu basit eylem, inşaat ve iklim kontrolü için ileri teknolojilerle mümkün kılındı. Mutti’nin kantini, doğal ve yapay dünyaları birleştirme arayışımızı ilerletiyor.”

Döngüsellik ilkeleri binanın her yerinde kendini gösteriyor. Mutti’nin üretim hattından çıkan ıskarta domatesler geri dönüştürülerek iç mekanın bir parçasını oluşturan reçineyi oluşturuyor. Enerji tüketimini azaltmak için çevresel kontrol teknolojileri yoğun olarak kullanılıyor. İnşa edilen alanın dışında ise peyzaj mimarı Paolo Pejrone tarafından tasarlanan 1,1 hektarlık bahçe, yerel bölgenin nimetlerinden faydalanıyor.

Kantin, CRA’nın Mutti arazisi için hazırladığı master planda domates işleme tesisi ve diğer binalarla uyumlu bir birim oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın