CRA-Carlo Ratti Associati Ayakkabı Tabanı Üreticisi Vibram İçin Ar-Ge Binası Tasarladı

CRA-Carlo Ratti Associati, dünyanın lider ayakkabı tabanı üreticisi Vibram için yeni Ar-Ge laboratuvarı tasarladı. Proje, Alpler’in kayalık yüzeyini İtalya'nın merkezine-Milano’ya getiriyor.

Yeni laboratuvar, Milano’nun tasarım bölgesinde bulunan eski endüstriyel bir binada 420 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Vibram firmasının “Dünya ile bağlantınız” logosundan etkilenen CRA, Alpler’de bulunan farklı dağ dokularını taklit eden 36 metre uzunluğunda bir test zemini oluşturmuş. Getirilen taşlar ince taneli yüzeyden Dolomitik kayalara doğru uzanan Candogli ve Rosewood taşlarını da kapsayan bir granülometri yapısı oluşturuyor.

Ayakkabı tabanlarının testinde zeminde farklı dağ dokularını yansıtmak için birçok kayaç türü kullanılırken aynı zamanda moleküler filtre sistemi, Alp havasını ve kokularını üretiyor. Tasarım, 2026 Milan kış oyunları öncesinde, doğal ve yapayı, dağ ve şehri birleştirmenin yeni yollarını arıyor.

1927’de Alman yazar Kurt Tucholsky’nin “İdeal” isimli şiirinde bir yüzü hareketli şehre öbür yüzü Alpler’e bakan bir bina tasvir ediliyor. CRA’nın kurucu ortağı ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) Senseable City Lab direktörü Carlo Ratti, “Milano’yu Alp köklerine bağlamaya çalışan projemiz için ilham kaynağı oldu. Doğal ve yapay dünyalar arasında köprü kurmanın çağdaş tasarımın en önemli zorluğu olduğuna inanıyorum. Vibram ile birlikte Alp atmosferini şehrin merkezine taşımaya çalıştık,” diyor.

Test alanı bir adet tırmanma duvarı, yürüyüş analiz parkuru ve araştırmacı ofislerini içeriyor. Laboratuvar aynı zamanda etkinlik ve workshoplar için kamusal alana da dönüştürülebilir tasarlanmış. Ayrıca kullanılan moleküler teknikler ve elektrostatik filtre sayesinde laboratuvarın içinde Alplerin havasının kimyasal birleşimi üretilmeye çalışılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın