CovIdea Dijital Erişilebilirlik Atölyesi

Kentlerin erişilebilirlik sorunları üzerine çalışan Erişilebilir Kent Atölyesi İstanbul ekibinin 11-12 Nisan ve 16-17 Mayıs'ta düzenlediği "Post-Pandemi İçin Yeniden Tasarlamak" konulu CovIDEA Dijital Erişilebilirlik Atölyesi'nin raporu yayınlandı.

Erişilebilir Kent Atölyesi (EKA), ‘Herkes için Erişilebilir Kentler’ konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan; çeşitli üniversitelerden farklı disiplinlerde eğitim gören öğrencileri bünyesinde bulunduran, bir atölye topluluğu.

Erişilebilir Kent Atölyesi-CovIDEA 2020 raporunu incelemek için tıklayın.

COVID – 19 salgını ile hayata bakış açımızın değiştiği bugünlerde, salgın süresince yaşadıklarımız ve edindiğimiz alışkanlıklar bundan sonraki hayatımızı değiştirecek etkiler bırakabilir. Bugüne kadar kaynakları tüketme biçimimiz, günlük hayatta kullandığımız araçlar, yoğun üretim ağı, teknoloji gibi birçok etken ile yaşam alanlarımız farklılaştı. Önümüzdeki dönemlerde de başka salgınlar bizimle birlikte olmaya devam edebilir; bu nedenle bundan sonra yaşam şeklimizi farklılaştırmamız ve alışkanlıklara adapte olmamız gerekecek. Her felaket sonucu insanoğlu yaratıcılığını kullanarak yeni çözüm yolları bulmuştur. Erişilebilir Kent Atölyesi olarak, 50’ ye yakın yüksek lisans ve lisans öğrencilerinin katılımıyla bir tartışma ve çözüm üretme ortamı yaratarak ‘yeni düzen’e yönelik tasarımlara katkı sağlamak istedik.

Farklı katılımcılarla 2 aşamada tamamlanan CovIdea Dijital Erişilebilirlik Atölyeleri serisi, 3 ülkeden 16 farklı şehirden katılımcıyla birlikte yürütülmüştür. Atölye süresince gelişen fikirler ve üretimler gün sonunda bütün katılımcıların bulunduğu dijital oturumlarda tartışılarak yeni tip kolektif çalışma ortamı oluşturulmuş ve bu çalışmalar toplanarak Covid-19 ile beraber gelişen sorunlar ve olası çözüm yolları rapor halinde sunulmuştur.

Salgının yayılımının kontrol edilmesine yönelik alınan önlemler ile beraber hâlihazırda uluslararası tedarik zincirleri, arz-talep dengeleri, üretici\tüketici davranışları, iş yapma yöntemleri, çalışma modelleri, eğitim-öğretim yöntemleri, ulaşım alternatifleri ve gündelik yaşam dramatik hızla değişmektedir. EKA İstanbul ekibi olarak dijital platformda gerçekleştirdiğimiz atölyeler kapsamında bütün bu etmenler bir arada incelendi. Ayrıca, erişilebilirlik ilkelerini de göz önünde bulundurarak her yaştan ve sosyal statüden bireylerin gündelik yaşam pratiklerini de düşünerek yeni kurgular tasarlandı. Veriler, virüsün sağlık ve ekonomi açısından etkilerinin maddi durumu yeterli olmayan bireyleri, yaşlıları ve engelli bireyleri orantısız bir şekilde etkilediğini göstermektedir. Evsiz insanlar, akan suya erişimi olmayan insanlar, mülteciler, göçmenler veya yerinden edilmiş kişilerin imkanları; sınırlı hareket, daha az istihdam, artan yabancı düşmanlığı gibi etkenlerle çakışınca yeni bir çalışma hayatı ve market düzeninin oluşma zorunluluğu doğmaktadır. CovIdea Dijital Erişilebilirlik Atölyesi’nde 50’ye yakın lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin kendi odaklanmak istedikleri konularda fikirlerini beyan edebileceği bir tartışma ve çözüm üretme ortamı yaratarak, çokça tartıştığımız ‘yeni düzen’e yönelik tasarımlar ortaya konmuştur.

Katılımcılar: Tahir Can Yarımoğlu – Ceren Tüfek – Atalay Akpınar – Buse Yiğit – Umut Müezzinoğlu – Betül Kavurmacı – Veysel Özel – Aysu Cabacı – Alpaslan Şahin – Halil Emre Baştürk – Melike Kalkan – Özge Yavuz – Seda Paşaoğlu – Aslıhan Bektaş – Baver Bekiroğlu – Kerim Çelik – Aysun Keçeli – İlknur Acaröz – Kübra Çimen – Talha Yazıcı – Sena Cumurcu – Çiğdem Akdemir – Merve Garip – Sidar Alışık – Irmak Eke – İrem Mechmet – Hilal Hocaoğlu – Aykut Alcı – Ayşe Feyza Ermumcu – Mina Erten – Sevda Kanalcı – Eda Yalçınkaya – Müge Yaylacık – Öykü Kaya – Ece Padem – Ahmet Tolga Yıldırım – Sevcan Bayram – Deryanur Şimşek – Nergis Dinger – Hatice Şen – Nilay Rallas – Fulya Ersöz – İlayda Ertürk – Hilal Hocaoğlu – Bilal Benli

Erişilebilir Kent Atölyesi’nin Instagram sayfasını incelemek için tıklayın.

Etiketler

Bir yanıt yazın