Cornwall’ın Kuzey Kıyısında Arduvaz ve Bakırla Kaplı Ev

İngiliz mimarlık pratiği Invisible Studio, Cornwall'ın kuzey kıyısında, çevredeki sarp araziden yontulmuş gibi görünen yerel arduvaz ve bakırla kaplanmış bir ev tasarladı.

Stüdyo, “Avlulu Ev“i Polzeath Plajı’na bakan dik eğimli bir alana inşa etmiş ve hakim rüzgardan korunan dış alanlar yaratmak için bir dizi iç avlu yerleştirmiş.

Bu avluların çevresinde, üzeri düzensiz eğimli çatılarla örtülü blok kümeleri, merkezi bir aks ile birleştirilmiş. Bu düzen, evin içinden ve dışından denize çerçevelenmiş uzunlamasına manzaralar sağlayarak özel avlular ve açık yaşam alanları arasında tezat oluşturmuş.

“Ön cephenin çoğunu geniş, camlı öğeler oluşturuyor ve kesintisiz kıyı manzaraları sunarken, bir dizi avlu binanın içine gömülüyor… aynı zamanda yaşam alanlarının bir parçası haline geliyor ve dışarıyı içeri getiriyorlar.”

Eve, alt zemin kat alanını aydınlatan bir ışıklık üzerindeki küçük bir köprüden geçilerek ulaşılıyor. Daha sonra basamaklı bir yol alanın güney kenarına çıkıyor ve denize bakan geniş bir terasa bağlanıyor. Zemin katta, yaşam alanı kuzeybatıya bakan bu terasa açılıyor. Yatak odaları ve banyolar, en büyüğü doğu ucunda yer almak üzere, binanın içine yerleştirilmiş.

Hafif çelik merdivenler, yaşam alanlarının üzerinde mutfağın bulunduğu birinci kata çıkıyor. Burada merkezi koridorun etrafına, avlulara bakan başka yatak odaları yerleştirilmiş.

Bu seviyedeki alanlar, evin bloklarının üzerindeki düzensiz eğimli çatıları vurgulayan beyaz tavanlar ve tavan pencerelerine sahip.

Bir arduvaz taban üzerinde oturan evin üst katları bir taş ocağından alınan fayanslarla kaplanmış.

Çatı ve pencere açıklıkları bakırla kaplanmış.

“Ev sahipleri, tüm dikkatini görkemli deniz manzarasına odaklayabileceği, peyzaja uyumlu bir ev istedi.”

“Kullanılan malzeme miktarını sınırladığımız için basit görünebilecek karmaşık bir yapı tasarladık.”

Binayı “bütünsel bir mimari proje” olarak tanımlayan stüdyo evin iç mekanlarını da tasarlamış.

Duvarları kaplamak ve oturma odasında merkezi bir şömine oluşturmak için açıkta kalan ahşap görünümlü beton kullanılmış.

Cilalı bakır kaplama dolap kapakları ve mutfaktaki gömme raflar, zemine uygulanan pürüzsüz beton ile tezat oluşturmuş.

Etiketler

Bir cevap yazın