Córdoba’da Orta Çağ’dan Kalan Surların Güçlendirilmesi ve Restorasyonu

İspanyol ofis EYAC Arquitec. Córdoba şehrinde bulunan orta çağ surlarının güçlendirilmesi ve restore edilmesi projesini üstlenmiş.

Barrio de la Villa mahallesindeki kale surlarının zamanla tahrip olması güney bölümünün kalıntıları üzerinde mevcut müdahalenin gerçekleştirilmesine ön ayak olmuş.

Kalıcı hasara neden olan bölgeye özgü jeolojik-jeoteknik sorunlar, bu ihtiyacı hızlandırmış ve bölgenin Ana de la Rosa ve Tinte caddeleri gibi oldukça bozulmuş bölümlerinde bulunan evleri de etkileyebilecek heyelan riskine karşı harekete geçmek gerekmiş.

Muralla de Cabra (Córdoba) | EYAC Arquitec | Manolo Espaliú – Fotografía de Arquitectura

Yürütülen çalışmalar, Ana de la Rosa Caddesi’ne paralel uzanan bölümdeki surların sağlamlaştırılması ve geri kazanılması ile Tinte Caddesi’nin arkasına doğru inen yokuşun yapısal sağlamlaştırılmasını içeriyor. Ayrıca bu işlemler ile en tehlikeli bölgede kayma riski de ortadan kaldırılmış.

Muralla de Cabra (Córdoba) | EYAC Arquitec | Manolo Espaliú – Fotografía de Arquitectura

Kültürel miras alanındaki çalışmalar; güçlendirme enjeksiyonları gibi yenilikçi metodolojiler ile yerel ve geleneksel rehabilitasyon tekniklerinin birleşmesi ile tamamlanmış ve bu sayede heyelan riskinin ortadan kaldırılması mümkün olmuş, Surun zarar gören bölümleri sağlamlaştırılmış, kaybolan bölümlerin bulunduğu yerlere yeni duvarlar yapılmış ve yeni bakış açıları sağlayan yeni güzergâhlar oluşturulmuş.

Muralla de Cabra (Córdoba) | EYAC Arquitec | Manolo Espaliú – Fotografía de Arquitectura

Bu müdahale ile alanın geri kazanılmasının, özellikle Barrio de la Villa sakinleri ve genel olarak Egabrenses sakinleri için sosyal ve kültürel  açıdan büyük önem sahip olduğu belirtilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın