Çöpün Getirdiği İkinci Hayat

Paris'te çevreyolu viyadüğünün altındaki atıl alan, atık ayrıştırma merkezi olarak işlevlendirildi.

Parisli ofis Data Architects, yoğun ulaşım altyapısıyla çevrili atıl bir alanda atık ayrıştırma merkezi tasarladı. Proje alanı, otoparklar, hangarlar, benzin istasyonları, mezbahalar, marketlerle kaplı endüstriyel alanın bir parçası. Diğer taraftan, Bernard Tschumi tarafından tasarlanan Parc de la Villette, Christian de Portzamparc tarafından tasarlanan Cite de la Musique ve Jean Nouvel tarağından tasarlanan Filarmoni Konser Salonu gibi projeler son yıllarda bölgede önemli bir mekansal dönüşüm başlamış. Data Architects’in tasarladığı proje de bu dönüşümün devamı niteliğinde.

Yoğun trafik akışının ortasındaki proje alanının bu stratejik konumu, projenin, halkın dikkatini çekmesi için bir avantaj olarak görülmüş. Atık ayrıştırma merkezinin etrafı beyaz seramik tuğlalarla örülen kavisli duvarla kapatılmış. Bu duvarlar, civardan geçen yolcuların ilgisini çekerek onları çöplerini getirmeleri için teşvik etmeyi hedefliyor. Çevreyolunun altında bulunan atıl alanın işlevsel dönüşümünü mimarlar “kısıtlı kaynaklarla ortaya çıkarılmış küçük bir hazine” olarak tarifliyor.

Geri dönüşüm, yeniden kullanma, ileri dönüşüm gibi çevresel hassasiyetlerin büyük gelişme kaydettiği Fransa’da bu proje, açık mekanlar, mutfak ve tuvaletleriyle çalışanlar için donatılmış kapalı bir oda, tehlikeli atıklara, ev tipi cihazlara ve yeniden kullanıma ayrılmış üç açık mekan, şehir filosunun temizlenebileceği bir alan sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın