Çöplerden Yapılan Dekoratif Çözümler

"Atık çözümleri geliştirme" şirketi TerraCycle'ın atıklarını topladığı şirketler arasında meyve suyu, cips ve espresso kutusu üreticileri var. Şirket bunlardan Wal-Mart gibi mağazalarda satılan taşıma çantası, portatif hoparlör ve defter yapıyor.

TerraCycle bir şirketin gereğinden çok ürettiği balyalarca ambalaj kâğıdını alıp bunları üzerinde ürün adı bulunan, ışıl ışıl parlayan eğlenceli ve kullanışlı nesnelere çevirip görece ucuz ve keyifli bir marka genişlemesi yapıyor. TerraCycle okullar ve yardım kurumlarınca toplanan kullanılmış meyve suyu kutuları ve diş fırçası gibi nesneleri alıp bunları bağlantı yolu kaplaması, sandalye ve inşaat malzemesi imalatında kullanılabilen plastik topaklara çeviren geri dönüşüm şirketlerine satıyor.

Şirketin Ar-Ge birimi bu yaz, kullanılmış bebek bezlerini doğrayarak geri kazanmanın yollarını arıyor. İğrenç şeylere tahammüllü olduğu anlaşılan tasarım ekibinin başkanı Tiffany Threadgould, “Burada iğrençliğin sınırı yok” diyor. Son üç senedir baş ürün tasarımcılığı ve yazarlık yapan 37 yaşındaki Threadgould, Capri Sun meyve suyu kutularından yapılan kalemlik ve devre levhasından üretilen duvar saati gibi “malzeme değerlendirme” prototipleri tasarlıyor. Bir Macar hayvan yemi üreticisinin 700 çalışanıyla geçen sene yaptığı türden, ev hayvanı yemi torbalarının cüzdana ve çantaya dönüştürülmesi gibi konularda atölye çalışmaları da yönetiyor. Çöp konusunda ateşli bir vaiz gibi davranan Threadgould, çöplerin el sanatları yoluyla işe yarayabileceğini yaklaşık on yıldır anlatıyor ve şirketi RePlayGround aracılığıyla, çöpleri yararlı nesnelere dönüştüren takımlar (örneğin şarap şişesinden lamba yapma malzemesi) satıyor.

Yeni kitabı “Yeniden Değerlendirin”de, okurları boya kutusu kapağından duvar saati yapmaya cesaretlendiriyor. Threadgould dürüstçe, “İnsanların çöple ilgili düşüncelerini değiştirmek istiyorum” diyor. Şirketin reklam müdürü Albe Zakes, birkaç ayda bir milyar parça atık toplayan TerraCycle’ın esasen geri dönüşüm veya “çöp ticareti” işinde olduğunu söylüyor. Ama şirketin en bilinen ürünleri işlerin yüzde 10’unu oluşturan, Threadgould’un değerlendirme tasarımları. Bunlar Capri Sun kutularını üreten Kraft gibi şirketleri TerraCycle ile işbirliğine yöneltiyor. Threadgould’un tasarımları, tek bir mesajı (“çöpler keyifli olabilir”) tekrarlayıp pekiştiren pazarlama araçları.

Şirketin bekleme salonunun duvarlarında bilgisayar klavyesi tuşundan yapılan saatler, makas, bisiklet tekeri, kırmızı, mavi ve sarıya boyalı kaliteli aynalar var. Meyve kutuları üzerindeki sonsuzluk simgesine benzeyen şirket logosu daha belirginleştirilmiş. Zemin, yakındaki bir futbol sahasından alınan atık suni çimle kaplı. Masalar kullanılmış yangın söndürücülerden ve enkazdan alınan tahtadan yapılma. Threadgould, “Daha çok iç dekorasyon işi yapmak istiyoruz. Ortaklarımıza iç mekânlarını bizim tarzımızda döşeyebilmeleri için yardım ediyoruz” diyor. Threadgould’un tekstil tasarımcısı 48 yaşındaki Lori Anselm ve sürdürülebilirlik alanında yüksek lisans yapmış 26 yaşındaki tasarımcı Brad Sherman’la paylaştığı stüdyosu, dünyanın her yerindeki tasarım stüdyolarına benziyor. Tek fark, raflara sıralanmış, çeşitli etiketlere sahip kutular: Cheerios kutuları, Yak Pak çantaları, Pepsi şişe kapakları, Colgate kutuları, Burberry kravat parçaları ve hamilelik testi kutuları. Hamilelik testi mi? Threadgould, “Evet, ortaklarımızdan her şeyi alırız. Brad bunlardan çok şık bir saat yaptı” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın