Çöp Üstü İnşaat

İstanbul Kartal’daki kapatılan Yakacık çöplüğü üzerinde inşaat yapılıyor.

1992 yılında kapatılan eski Yakacık çöplüğü üzerinde yapılmak istenen inşaat çevredeki vatandaşları tedirgin etti. İnşaatın temeli için başlatılan hafriyat çalışmasında ortaya çıkan manzara ise korkutucu. Toprağın onlarca metre altına istiflenmiş çöpler gün yüzüne çıkarken, mahalle halkı çöplerin çevreye yaydığı kokudan ve yaşanabilecek olası bir patlamadan dolayı endişeleniyor.

Üstü toprakla örtülüp yeşil alana çevrilen eski çöplük alan üzerinde sosyal tesisler, spor alanları, çocuk parkı ve yürüyüş parkurları bulunuyor. Alanın bir kısmı henüz çöplükken 1984 yılında imara açıldı. Çöplüğün kapatılmasından sonra da 2006 yılında Milli Emlak tarafından Durusu Konut Yapı Kooperatifi’ne satıldı. Kooperatif, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 10 kata kadar imar izni alarak 1 No’lu parselde 2012 yılında inşaata başladı. Bu inşaatın ardından yakın zamanda alanda bulunan diğer parsellerde de yapılaşmaya başlandığı görüldü.

Eski çöp toplanma alanına inşaat yapacak olan Zirekoğlu İnşaat firması yetkileri inşaat temelinin kazıklar üzerine yapılacağını, bu nedenle hiçbir tehlike yaratmayacağını söyleyerek kendilerini savundu. Büyükşehir Belediyesi’nin de inşaat yapımında herhangi bir sakınca görmediği ve gerekli izinleri verdiği öğrenildi.

Alanın karşısındaki apartmanda oturan Esfendiyar Kaya, 1996’da kendi binaları için başlayan inşaatın Ümraniye çöplüğünün patlaması üzerine ‘risk var’ denilerek durdurulduğunu anlatarak, “Bizim inşaat çöp alanında bile değildi, ama durdurmuşlardı. Şimdi çöp alanına inşaata izin vermeleri çelişki yaratıyor” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın