Çölün Ortasında Sürdürülebilir Bir Proje

MOS Architects New Mexico'da sürdürülebilir tekniklerle modüler bir yapı tasarladı.

MOS Architects tarafından New Mexico çölü civarında tasarlanan Element House isimli proje, coğrafyanın sıcak iklimine karşın serin ve enerji verimliliği yüksek prefabrik yapı modüllerinden oluşuyor.

Kendine yeterli konut projesi, Museum of Outdoor Arts’ın aynı bölgedeki doğa gözlemi enstalasyonunu izlemeye gelen ziyaretçilerin konaklayabilmesi için tasarlandı. Modüler tasarımıyla öne çıkan proje, açık plan kurgusuyla konut kavramını yeniden yorumlarken sürdürülebilir yapı teknikleriyle inşa edilmiş bir yapı sunuyor.

Alüminyumla kaplanmış modüller üç odayı birbirine bağlayan, mutfak, yemek odası ve oturma odasından oluşan bir ortak alan barındırıyor. Prefabrik modüller arasında sandviç biçiminde konumlandırılan yalıtım levhaları ise iç mekanı çölün sıcaklığından koruyor. 9 termal baca, sıcak havayı iç mekandan uzaklaştıracak kanal görevi görüyor.

Alüminyum, gün boyunca ısıyı hapsedip binadan uzaklaştıran bir soğutucu işlevi görürken oluşturulan 9 termal baca da sıcak havayı iç mekandan dışarı yönlendiren kanal görevi görüyor. Termal bacaların altındaki pencereler ise iç mekanın güneş almasını sağlıyor. Pasif ev standartlarına göre tasarlanan proje, enerji kaybını önleyerek verimliliği sağlıyor ve enerjisinin çoğunu çöl ısısından üretiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın