Çöl Yanılsaması

Amerikalı multimedya sanatçısı Doug Aitken’in açık hava yerleştirmesi, Coachella Vadisi’nin kurak ve geniş açıklığında çölü yansıtıyor.

Çölde yaşanan göz yanılmasına gönderme yapan “Mirage” isimli yerleştirme, formal olarak tipik bir Kaliforniya çiftlik evine benzeyen, tamamen aynalarla kaplanmış bir yapı. “Mirage”, yere özgü işlerden ve enstalasyonlardan kurulmuş desert X isimli açık hava sergisinin parçası olarak inşa edilmiş.

San Jacinto dağlarının Coachella Vadisi’yle buluştuğu noktaya yerleşen “Mirage”, insan ölçeğinde bir kaleydoskop gibi çalışarak sonsuz ve ıssız araziyi yüzeyinde yansıtıyor.

Yapının açıklıkları boş bırakılarak etrafıyla daha akıcı bir ilişki kurması amaçlanmış. Araziye bakan açıklıkların aynalı yüzeylerle bir araya gelişi, peyzajla farklı bir tür görsel ilişki kurulmasına ve yeni bir mekân algısına olanak veriyor.

Geceleri ise, binanın cephesi uzaktan yansıyan ışıklarla boyanmış yıldızlı bir gökyüzünü anımsatıyor.

In the tradition of land-art as a reflection of the dreams and aspirations projected onto the America West, Mirage presents a continually changing encounter in which subject and object, inside and outside are in constant flux

Yerleştirme, içerisinde objenin ve subjenin, içerinin ve dışarının sürekli bir akış halinde olduğu, sürekli değişen karşılaşmalar sunuyor.

Not: Fotoğraflar lance gerber‘e aittir, desert X‘in internet sitesinden ve designboom‘dan alınmışlardır.

Etiketler

Bir yanıt yazın