Çok İşlevli Bir Topluluk Merkezi

Fransa’da Haute-Savoie bölgesindeki Neuvecelle köyü için tasarlanan topluluk merkezi, Atelier PNG, Julien Boidot ve Emilien Robin iş birliğiyle tasarlandı. Merkez, 2021 yılında Fransa’nın en prestijli mimarlık ödülü olan Équerre d’Argent’a layık görülmüş.

 

 

Tasarım sürecinde mimarlar, yerel mimariden ilham almakla birlikte malzeme seçimleri, açıklıkları ve akıcı formu ile oldukça çağdaş bir bina topluluğu tasarlamayı hedeflemiş. Kentsel bağlam, Cenevre Gölü’nün peyzajı ve program arasında bir etkileşim yaratırken kullanıcılar (özellikle çocuklar ile) doğru bir ölçek ilişkisi kurmak, projenin ana eksenini oluşturmuş.

Merkez, 6 sınıflı bir anaokulu, 9 sınıflı bir ilkokul, kütüphane, okul kantini ve spor salonu gibi tesisleri barındırıyor. Bunun gibi sıra dışı bir programla karşılaşıldığında genellikle tek bir bina içerisinde gerçekleştirilen çözümlerin aksine PNG ekibi, dağ mimarisinin arketiplerini yeniden yorumlayan ve Cenevre Gölü kıyısında bulunan bu küçük kasabaya gizlice karışan bir bina dizisi öneriyor.

Proje, kapalı bir yolun her iki tarafına dağılmış, ancak birbirine oldukça benzeyen sekiz farklı binadan oluşuyor. Böyle bütüncül bir kentsel dokuda yerin yerel ölçeğinin önemini vurgulayan ekip, eklemelerin hiçbirinin ölçek dışı olarak algılanmaması için bağlama benzer bir tipoloji ve bina boyutu üzerinde çalışmış.

Her tesis, programlar, dış mekânlar, kentsel bağlam ve peyzaj arasında zengin etkileşimleri teşvik edecek şekilde konumlandırılmış. Arazinin doğusundan batısına geçiş sağlayan üstü kapalı geçit ile birlikte kasaba ile olan etkileşim artırılmış ve birçok farklı erişim imkânı sağlanmasına katkıda bulunulmuş.

Ana bir arter boyunca düzenlenen boşlukların ve hacimlerin düzeni, hakim rüzgarlardan korunan çok işlevli iç avlular ve teraslar yaratarak kullanıcılarına birçok farklı görünüm sunuyor. Toprak dolgu, kaydıraklar, meyve bahçeleri, teraslı bahçeler ve diğer kullanımlar için alanlar meydana getiriyor, farklı deneyim imkânları yaratıyor.

Sınıf pencereleri ve üstü kapalı yol vasıtasıyla anaokulundan ile ilkokul öğrencileri arasında görsel ilişki kuruluyor, zaman zaman öğrencilerin birbirleri ile etkileşime girebilmesi sağlanıyor.

Mevcut yapıların dönüşümünün ve yeni binaların ortaya çıkmasının yerel dağ mimarilerinin incelenmesinden kaynaklandığını dile getiren ekip, yeni eklenen binaların herhangi bir taklit etkisinden kaçınırken, andırma ve karşıtlık etkileriyle geçmişle nazik bir diyaloğa girdiğini dile getiriyor.

Etiketler

Bir cevap yazın