Coğrafi Bir Mesele Olarak Mimarlık – Architecture As A Geographical Matter

Coğrafi Bir Mesele Olarak Mimarlık kitabı, Nevzat Sayın’ın kendini ve mimarlık düşüncesini temellendirdiği coğrafyayı nasıl kavradığını iki eksende ele alıyor. Kitap, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı.

Kitabın tanıtım metninden:

Coğrafi Bir Mesele Olarak Mimarlık kitabı, Nevzat Sayın’ın kendini ve mimarlık düşüncesini temellendirdiği coğrafyayı nasıl kavradığını iki eksende ele alıyor. İlk eksende, belirli evrelerde içinde bulunduğu yerlere ait özellikleri kavramanın anlamı üzerine odaklanıyor ve başta eğitim sistemi olmak üzere, böyle bir kavrayışa sahip olmanın önündeki engelleri tanımlayıp, sorguluyor; coğrafyadan öğrendiklerinin mimarlık düşüncesine ve yapıp ettiklerine yansımalarının kapsam ve niteliği üzerinde incelikle duruyor. Genel olarak mevcut eğitim sistemine, özel olarak da mimarlık eğitimine getirdiği eleştirinin yanı sıra, “başka bir mimarlık eğitimi”nin ne ve nasıl olabileceğini de örneklerle ele alıyor. Sayın’ın 2000 yılından bu yana mimarlık öğrencileriyle sürdürdüğü yaz çalışmalarının içinde özel bir yere sahip olan Yahşibey Tasarım Çalışmaları ise kitabın ikinci eksenini oluşturuyor. Bu iki belirgin eksene; Sayın’ın çabalarını değerlendiren, İhsan Bilgin, Tansel Korkmaz ve Elif Kendir’in makaleleriyle birlikte kapsamlı bir Cenk Dereli, Emre Senan, Tansel Korkmaz, Nevzat Sayın söyleşisi eklemleniyor.

Kitabın otobiyografik niteliklere sahip anlatısı, coğrafya ve mimarlık kültürüne ilgi duyan meraklılar için kendi anılarından da izler bulacakları ve bu izlere yenilerini ekleyecekleri bir yolculuğa dönüşüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın