Çocukluk Anılarını Yeniden Üreten Yapı: Xiangyuxiangyuan Konaklama Tesisi

Çin'in Xiang’an bölgesindeki bir köyde bulunan ve China Academy of Art Peyzaj ve Mimari Tasarım Enstitüsü tarafından tasarlanan Xiangyuxiangyuan Konaklama Tesisi, eski ve yeni yapıları yerel kültür ve inançlara bağlı bir misafirperverlik anlayışı etrafında birleştiriyor.

Proje, farklı zamanlarda yapılmış üç eski aile evinin restorasyonunu ve iki yeni binanın eklenmesini içeriyor. Eski yapıları orijinal hallerine getirmek yerine tasarım ekibi projeye bir dizi çağdaş mekansal öğe yerleştirmiş.

China Academy of Art Peyzaj ve Mimari Tasarım Enstitüsü, 30’lu ve 70’li yıllara uzanan farklı zamanlarda inşa edilen üç eski evin hem dış hem de iç mekanında yenileme yapmış. Aynı zamanda, mimarlar komplekse iki yeni bina eklerken, bir dizi mekânsal özellik ile eski ve yeniyi birbirine bağlamış.

Projenin ana konsepti, çocukluk anılarının yeniden üretimine dayanıyor: büyükannenin saçak altında beklenmesi, ilkbaharda fırtına, yaz aylarında ateşböcekleri, sonbaharda gün batımı, kış manzaraları, açık hava filmi beklemek, akşam yemeğinden sonra yıldızlı gecede serinlemenin tadını çıkarmak ve yaşlıların anlattığı eski hikayeleri dinlemek…

Çin’deki çoğu antik yapı gibi, projedeki üç eski ev de, şerit taş, sıkıştırılmış toprak ve ahşapla inşa edilmiş. 3 hacimden ikisinde meydana gelen yıkım, mimarlara tasarım ve yaratıcı çözümler için bolca alan bırakmış. Yerel kültüre ve inançlara aşina olan baş tasarımcı, yıkılmış parçaları, eskiyle yumuşak bir şekilde kontrast oluşturan çağdaş ilavelerle yeniden inşa etmeye karar vermiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın