Çocukların Gözünden Beşiktaş

Çocukların yaşadıkları kente dair ihtiyaçlarını, fikirlerini ve önerilerini özgürce ifade edebilmeleri amacı ile Beşiktaş Belediyesi, Karaoğlan Gençlik Merkezi ve Çocuk Mekan Sosyal Girişimi işbirliği ile 27 Eylül tarihinde Beşiktaş Çocuk Meclisi Çalıştayı düzenlendi.

Gerçekleşen etkinlikte katılımcılara kente dair gözlemleri ve deneyimleri soruldu. Gençlik Merkezi Koordinatörü Volkan Altınok Beşiktaş’a dair veriler paylaştı. Veri paylaşımının ardından Çocuk Mekan Sosyal Girişimi kurucusu, Şehir Bölge Plancısı Başak İncekara çocuklarla “kenti beraber tasarlamak” oyunu oynadı ve çocukların isteklerini, hayallerini projektif yöntemler ile somutlamalarına yardımcı oldu. Çalıştay sonunda çocuklar atık malzemeler kullanarak tasarladıkları maket üzerinde hayal ettikleri kent çözümlerini sundular. Çocuklar nasıl bir Beşiktaş hayal ediyor.

Çalıştayda çocuklar daha güzel bir Beşiktaş için özellikle kıyı alanları, kentsel hareketlilik, doğal afetler ve kentte yaşam başlıkları üzerinde durdular.

Çocuklar tasarladıkları maket üzerinde 4 farklı proje geliştirdiler.

“Beşiktaşta bisiklet yolları yok.”

Yaya hareketliliğini desteklemek amacı ile ulaşım projesi tasarladılar. Yaya kaldırımında kılavuz izlerine ve sürekliliğine dikkat çeken çocuklar kaldırımları genişleterek bir de bisiklet yolu eklediler. Var olan trafik ışıklarını ve işaretlerini geliştirdiler.

“Bir yerde sıkışıp kalmadan rahat hareket edebileceğimiz denize karşı oturma alanları istiyoruz”

Kamusal alanlarda arkadaşları ile zaman geçirmekle ilgili sorunlar yaşadıklarını ifade eden çocuklar ağaç gölgesinde sokak mobilyaları tasarımlarının iyileştirildiği özellikle aydınlatma elemanları ile akşam kullanımının da destekleneceği oturma alanları tasarladılar.

“Denizlere çöp atılmaması gerekiyor – dalgalar çizerek denizin temizliğini ve denizde yaşayan diğer canlıların mutluluğunu resmetmek istedik”

Çocuklar Beşiktaş için en önemli problemlerden biri olarak denizin kullanılamamasına işaret etti. Denizlerde vapur seferlerini arttırarak herkes için ulaşılabilir bir iskele tasarladılar.

“Afetler ile ilgili yeterli bilgilendirme yok”

Yeşil alanların hem yaşayanlar için hem kentsel ekoloji için hem de afetler için önemini vurgulayan çocuklar Beşiktaş genelinde yeşil alanları arttırdılar.

Çocuk katılımına yönelik projeler geliştiren Çocuk Mekan Sosyal Girişimi Kurucusu Başak İncekara bu tür etkinliklerde çocukların yaş gruplarına uygun metotların seçilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Gerçekleştirilen çalıştayda özellikle çocukların gelişim özellikleri dikkate alarak hem gelişimlerini destekleyici hem de ifadelerini kuvvetlendirecek rahat ve uygun ortamın yaratılması konusunda özellikle dikkatli çalıştıklarını ifade etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın